Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

43 évig volt börtönben jogtalanul egy nő, hamarosan szabadlábra kerülhet

Összesen több mint 43 éven át kellett börtönben raboskodnia egy nőnek, akit jogtalanul ítéltek el, és hamarosan szabadlábra kerülhet.

...svg content...Fotó: Unsplash/Syarafina Yusof
Észak-Amerika
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy missouri nőt ítéltek el gyilkosságért közel 45 évvel ezelőtt, és azóta is börtönben van. Kiderült azonban, hogy jogtalanul ítélték el, aki emiatt több mint 43 évet töltött el börtönben, de hamarosan szabadlábra kerülhet.

A nyomozás során arra a megállapításra jutottak, hogy egy mára hiteltelenné vált rendőr követte el a gyilkosságot a nő helyett, így a bíró hatályon kívül helyezte az ítéletet. Ha szabadlábra kerül Sandra Hemme, azzal ő lesz az USA történetének leghosszabb ideig börtönben ült rabja, akit jogtalanul ítéltek el.

Pénteken mondta ki a bíró, hogy tényleg bizonyítékot találtak arra, hogy a nőt ártatlannak lehessen nevezni, így a törvények értelmében 30 napon belül szabadlábra kell helyezniük, kivéve, ha az ügyészek nem próbálkoznak meg valamivel. A nő ügyvédei indítványt nyújtottak be annak érdekében, hogy azonnal szabadon engedhessék a 43 éve raboskodó elítéltet.

Egy rendőr gyilkolta meg a nőt

Egy 31 éves könyvtári dolgozó gyilkoltak meg abban az időben, és a gyilkossággal Sandra Hemmét vádolták. Négy évtized kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, az akkor rendőrként dolgozó Michael Holman volt a tettes, aki megpróbálta használni a megölt nő hitelkártyáját. Annak ellenére ítélték el a nőt, hogy még csak szemtanúja sem volt a gyilkosságnak, és nem tudták összefüggésbe hozni az áldozattal, illetve a helyszínnel.

Még csak indítéka sem volt arra, hogy megtámadja az áldozatot, és arra sem volt bizonyíték, hogy valaha találkoztak. A gyilkosság 1980 novemberében történt, ami megrázta a közösséget, miután az áldozatra meztelenül találtak rá, és vér vette körül. Kezeit telefonzsinórral kötötték hátra, a torkára pedig egy harisnyanadrágot tekertek, és egy kés volt a feje alatt.

Két héttel később gyanúsították meg a jogtalanul elítélt nőt, miután egy nővér otthonában késsel a kezében jelent meg, és nem volt hajlandó elmenni onnan. A nővér akkoriban betegséggel kezelte, mert már 12 évesen elkezdett hangokat hallani a fejében. A rendőrök végül egy szekrényben bukkantak rá, majd visszavitték a kórházba, ahol kezelték. Egy nappal azelőtt engedték ki a kórházból, hogy megtalálták az áldozat holttestét, és még aznap este megjelent a szülei hátában, miután hosszú kilométereken át stoppolt.

Már nem ítélhetik el a rendőrt

Az időzítés gyanús volt a rendőrök számára, de a nő addigra már nagyon zavarodott volt, furcsa tüneteket produkált. Minden alkalommal, amikor kihallgatták, egészen mást mondott, majd azt állította, tudja, ki a gyilkos. Az ügyészek gyorsan ejtették a vádat a férfi ellen, amikor megtudták, hogy a gyilkosság idején máshol tartózkodott – írja a CBS News.

A nőt körülbelül egy hónappal a gyilkosság után tartóztatták le, mivel hamisan jelentette be, hogy ellopták az autóját, cserébe viszont felvette a biztosítási pénzt. Ugyanazt az autót szúrták ki a tetthely közelében, addig a rendőr alibijét, miszerint egy nővel töltötte az éjszakát egy közeli motelben, nem sikerült megerősíteni. A gyilkos rendőr megpróbálta használni az áldozat hitelkártyáját a Missouri állambeli Kansas Cityben található fényképezőgépboltban, ugyanazon a napon, amikor rátaláltak az áldozatra.

A kirúgott és 2015-ben meghalt rendőr azt állította, a kártyát egy árokban találta. A gyilkossággal vádolt nő otthonában tartott házkutatás során a rendőrök egy pár arany patkó alakú fülbevalót találtak egy szekrényben, illetve ékszereket, amiket egy másik nőtől loptak el egy betörés során.

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.