Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,81 Ft
Euró
393,36 Ft
Font
464,93 Ft
Bitcoin
58,079 $

Jelentős szélsőjobboldali előretörést hoz Ausztriában és Németországban az EP-választás

A 2024-es európai parlamenti választások eredményei szerint mind Németországban, mind Ausztriában megerősödtek a szélsőjobboldali pártok.

...svg content...Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az exit poll-adatok szerint Németországban a konzervatív CDU/CSU szövetség teljesített a legjobban, a szavazatok körülbelül 30%-át szerezhették meg. A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) a várakozások szerint 16 százalék körüli eredményt ért el, ezzel megelőzve Olaf Scholz kancellár balközép Szociáldemokrata Pártját (SPD) és koalíciós partnerét, a Zöldeket.

A konzervatívok és a szélsőjobb szerint az eredmények ismeretében véget érhet a Scholz-féle baloldali kormányzás, a mostani eredmények pedig a 2025-ös parlamenti választásokra is jelzésértékkel bírhatnak. Soron kívül Nem szennyezett, hanem túl erős lehetett a rosszulléteket okozó drogos gumicukor

Ausztriában is hasonló eredmények figyelhetők meg, ugyanis a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) érhette el a legjobb eredményt körülbelül 27 százalékos támogatottsággal, megelőzve a 23.5%-on álló konzervatív Néppártot és a szavazatok 23%-át begyűjtő szociáldemokratákat.

Fontos megemlíteni, hogy ezek egyelőre csak exit poll-adatok, a hivatalos eredményekre jó eséllyel a késő esti órákig várni kell.

Egyre többen szólítják fel Joe Bident arra, hogy lépjen vissza

Minden eddiginél nagyobb nyomás alatt van Joe Biden, és még mindig hónapok vannak hátra az amerikai választásokig.