Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
365,96 Ft
Euró
394,79 Ft
Font
466,13 Ft
Bitcoin
60,284 $

Euronews: az EP jelentéstevője Orbán Viktorhoz hasonlította Magyar Pétert

Mint fogalmazott, kellő óvatossággal kell kezelni, ha valaki a Fideszből és Orbán Viktor köréből érkezik.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlament (EP) magyarországi jelentéstevője fenntartásokkal fogadja Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének és EP-képviselőjének megjelenését a magyar politikai színtéren. A posztjáról leköszönő politikus szerint kellő óvatossággal kell kezelni, ha valaki a Fideszből és Orbán Viktor köréből érkezik. Hozzátette: számára „nem jó hír”, hogy Magyar egyáltalán nem akar belemenni a viták során a jogállamisági kérdésekbe, illetve azt sem tudni, hogy oldaná meg a Magyarországgal kapcsolatos számos problémát, s vetne véget az országgal szemben folyó eljárásoknak.

A francia zöldpárti politikus megjegyezte: az sem világos, mit szeretne Magyar Péter és pártja olyan témákban, mint például Ukrajna támogatása. „Talán kevésbé offenzív szereplő, mint Orbán, de mégis kicsit hasonló narratívával rendelkezik” – fogalmazott. Véleménye szerint a Diákhitel Központ egykori vezetőjének megjelenése a magyar ellenzéknek nem tett jót, de erre majd a választások után lehet pontosabb választ adni. Mint mondta, ő abban bízik, hogy a magyar választók bejuttatják a Magyar Kutya Pártot az EP-be, ahol a Zöldek frakcióját erősítheti. Soron kívül Munkába menet is viselni kell majd a katonai egyenruhát?

Mindemellett rendkívül aggasztónak tartja, hogy a magyar képviselők túlnyomó többsége jobbra tart és vagy az Európai Néppárt, vagy valamelyik szélsőjobboldali csoport tagjai lesznek. A magyar jogállamisági jelentéstevő nagyon ijesztőnek nevezte a magyarországi folyamatokat, s külön kiemelte a szuverenitásvédelmi törvényt, az LMBTQ-ellenes propagandát, az irreális fideszes kampányköltést, az orosz befolyást. Állítása szerint csalódott, amiért a tagállamok körében a 7-es cikkely szerinti eljárás megrekedt.

Utódának, aki a következő EP-ben a magyar jogállamisági dossziét viszi, azt javasolta, törje meg a csendet, mindig emelje fel a szavát a jogállamiság védelmében, emellett teljesen bízzon meg a magyarországi civil szervezetekben, mert ők első kézből tudnak beszámolni a magyar jogállamiság leépüléséről – írja az Euronews. De korábban arról is beszámoltunk, hogy Magyar Péter hallani sem akar egy Gyurcsány Ferenccel való együttműködésről: a politikus nem tervez együttműködni más pártokkal, Gyurcsány Ferenccel különösen nem, akiről mindig is rossz véleménnyel volt.

Dobrev Klára, a DK vezetője pedig úgy fogalmazott, Magyar Péter Európát gyengítő politikát folytat. „Szinte szóról szóra ugyanazt mondja Orbán Viktor a Fidesz, Toroczkai a Mi Hazánk vagy éppen Magyar Péter a Tisza Párt nevében, ugyanazt az Európát gyengítő politikát látom visszaköszönni” – mondta a politikus egy korábbi interjúban. Hozzáfűzte: „A magyaroknak tudniuk kell, hogy ezzel a politikával mind a három párt a konzervatív pártcsaládba se fér be, mindannyian az európai szélsőjobbhoz tartozik, ahol a nemzeti érdekérvényesítés lehetetlen, helyette csak ordibálásra marad lehetőség, ahogy azt Orbánnál látjuk”.

Orbán Viktor: Zelenszkij "nem örült túlságosan" a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkijt Ukrajnában, hanem tájékozódni az álláspontjáról.