Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,83 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
465,86 Ft
Bitcoin
54,294 $

Az ENSZ közgyűlése Palesztina tagfelvételére szólította fel a Biztonsági Tanácsot

Az ENSZ Közgyűlése pénteken megerősítette Palesztina jogait a szervezeten belül, s felszólította a BT-t, hogy vegyék fel tagnak.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, Palesztina 2012 óta rendelkezik megfigyelői státusszal, mely a teljes jogú tagsághoz képest csak bizonyos és korlátozott jogokat biztosít a tag státuszhoz képest. A tagságról azonban csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönthet.

Az Egyesült Államok megvétózná a teljes jogú tagságra irányuló kérelmet a tanácsban, ugyanakkor a pénteki szavazás a palesztinok támogatásának gesztusaként értékelhető. Soron kívül Változékony időnk lesz vasárnap, fátyolfelhők boríthatják az eget napközben

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője csütörtökön az RTVE spanyol televíziónak nyilatkozva megosztotta, Spanyolország május 21-én önálló államként fogja elismerni Palesztinát.

Korábban Borrell azt sugallta, hogy Írország, Szlovénia és Málta is meg fogja tenni ezt a lépést, de ennek időpontját azóta sem nem erősítette meg. A pénteki ENSZ-határozat további jogokat biztosít Palesztinának a világszervezetben, lehetővé téve számára, hogy teljes mértékben részt vegyen a vitákban, napirendi pontokat javasoljon, és képviselőit beválasszák a bizottságokba.

Ugyanakkor szavazati joggal továbbra sem rendelkezik majd, mivel erre a Közgyűlésnek nincs hatásköre, s a Biztonsági Tanács támogatására lenne szüksége. A Reuters hírügynökség szerint a palesztin államiságot az ENSZ 193 tagállamából 139 ismerte el, noha ezt nagyrészt szimbolikusnak tekintik.

5-0-ra ütötte ki Németország a magyar válogatottat

Nagyon rossz napot fogott ki Marco Rossi magyar válogatottja, súlyos vereségbe futottak bele a németek ellen Németország ellen, akik nem hoztak ki mindent magukból.