Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Matekérettségi: halmazelmélet, sodrófa diagram és koordinátageometria is szerepelt a feladatsorban

Lezajlott a 2024-es matekérettségi.

...svg content...Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, idén vizsgáznak először azon középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak, illetve már a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek. Az eduline.hu emlékeztetett, ennek okán a matekérettségi tematikája is változott, szerkezete azonban nem.

Az idei matekérettségi első része 12 rövid, egyszerű feladatból állt, amire összesen 45 percük volt a diákoknak, s összesen 30 pontot szerezhettek. Az érettségi feladatsor első részében egyebek mellett szerepelt halmazelmélet és háromszög befogójának kiszámolása is. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Az első részbe továbbá bekerült egy olyan feladat is, melyben a diákoknak egy képzeletbeli kozmetikai cég alkalmazottjaként egy diagramról kellett értékesítési adatokat beazonosítaniuk.

Olyan feladat is volt, melyben a függvények zérushelyeit kellett tudni. A második feladatrészben már sodrófa diagram, koordinátageometria és egyenletmegoldás is szerepelt.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.