Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,81 Ft
Euró
393,36 Ft
Font
464,93 Ft
Bitcoin
58,079 $

EP-listák: péntek délután lejár a bejelentési határidő

Eddig csak két listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

...svg content...Fotó: Unsplash/Frederic Köberl
Belpolitika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az MTI közlése szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) emlékeztetett, pénteken délután 16 órakor lejár az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak júniusi választására állított listák bejelentési határideje, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig két listát vett nyilvántartásba.

Mint ismert, az EP-választáson azon pártok állíthatnak listát, melyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére pedig pénteken délután 16 óráig van lehetőség. Soron kívül Nem szennyezett, hanem túl erős lehetett a rosszulléteket okozó drogos gumicukor

Ezt követően a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi a leadott ajánlásokat, majd az NVB legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről. Fontos, hogy a listákon maximum 63 jelöltet lehet állítani, tehát háromszor annyit, mint a megszerezhető mandátumok száma, ugyanakkor a szavazólapra csak az első 5 jelölt neve kerülhet fel.

A párt határozza meg a jelöltek sorrendjét, és a lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani. Új nevet sem lehet felvenni a listára, levenni róla pedig csak 2024. május 3-án 16 óráig lehet. Amennyiben valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, akkor a helyére a listán soron következő lép.

Az NVB eddig két listát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, valamint a Mi Hazánk Mozgalom listáját. A Nemzeti Választási Bizottság 36 pártot vett nyilvántartásba jogerősen az EP-választásra. Azon pártok, melyek képviselői a határidő lejártáig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként ezer forint bírságra számíthatnak.

Egyre többen szólítják fel Joe Bident arra, hogy lépjen vissza

Minden eddiginél nagyobb nyomás alatt van Joe Biden, és még mindig hónapok vannak hátra az amerikai választásokig.