Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,43 Ft
Euró
396,72 Ft
Font
471,23 Ft
Bitcoin
66,929 $

Öltözködése és nézetei miatt 11 év börtönt kapott egy nőjogi aktivista Szaúd-Arábiában

Manahel al-Otaibit végül „terrorista bűncselekmények” címén ítélték el.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Amnesty International jogvédő civil szervezet Manahel al-Otaibi fitneszedző és nőjogi aktivista szabadon engedését követeli, miután a 29 éves szaúdi nőt 11 év börtönbüntetésre ítélték öltözködési szokásai és a közösségi médiában közzétett bejegyzései miatt.

A Reuters beszámolója szerint al-Otaibi olyan bejegyzéseket tett közzé az interneten, amelyekben a nőkre vonatkozó gyámsági rendszer eltörlését követelte, amely férfi beleegyezését követeli meg minden jelentősebb döntéshez. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Emellett olyan fotókat osztott meg a közösségi oldalain, amelyeken „illetlennek ítélt” ruhákat viselt, egyik vásárlása során pedig abaja (zárt, bokáig érő, arcot szabadon hagyó ruha) sem volt rajta. A szaúdi kormány viszont az ENSZ jogvédő irodájának adott válaszában tagadta a vádakat.

Mint írták, al-Otaibit nem a közösségi médiás bejegyzései miatt marasztalták el januárban, hanem „terrorista bűncselekmények” címén. Jogvédők szerint a nőt fizikai és pszichológiai bántalmazás érte a rijádi börtönben, miután őrizetbe vették 2022 novemberében – írja a HVG.

A cikkben megjegyzik, a fitneszedző testvére, Fawzia is hasonló vádakkal nézett szembe, ám ő elmenekült az országból, miután 2022-ben beidézték kihallgatásra. Úgy véli, a szaúdi hatóságok ezzel az ítélettel azt bizonyítják, hogy a másként gondolkodókat mindenáron el akarják hallgattatni.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.