18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,18 Ft
Euró
385,83 Ft
Font
451,41 Ft
Bitcoin
68,367 $

Közel 400 holttest került elő a gázai Nasszer kórház melletti területekről

A palesztin polgári védelem szerint közel 400 holttestet találtak tömegsírokban a gázai Khan Júniszban található Nasszer orvosi komplexumban.

...svg content...Fotó: EPA/MOHAMMED SABER
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

A holttesteket – akik közül néhányan még sebészeti ruhában voltak – három különálló sírban találták meg a Nasszer orvosi komplexumban, miután az izraeli erők nemrégiben kivonultak a területről.

Egy rafahi sajtótájékoztatón Mohammed Al Mighayyer, a palesztin polgári védelem szóvivője elmondta, eddig 165 holttestet azonosítottak, és jelenleg is folynak az erőfeszítések a fennmaradó 227 holttest személyazonosságának megállapítására. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Az állításokkal ellentétben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tagadták, hogy közük lenne a tömegsírok létrehozásához, szerintük a sírokat még a palesztinok ásták ki hónapokkal az IDF térségben végrehajtott műveletei előtt. Az IDF azzal is vádolta a palesztin felet, hogy félretájékoztatással igyekeznek rossz színben feltüntetni az izraeli erőket.

Helyi lakosok és a CNN stábja is arról számolt be, hogy januárban néhány holttestet valóban a családok temettek el ideiglenes intézkedésként, majd később, az izraeli hadsereg április 7-i kivonulása után amikor visszatértek, már azt látták, hogy tömegsírokba helyezték őket, ráadásul nem is minden esetben azon a területen, ahol korábban eltemették őket.

Tömegsírokban gyerekek is vannak

A gázai hatóságok szerint a tömegsírokba gyerekeket is temettek az izraeli katonák, ami felveti a népirtás bűncselekményének gyanúját, illetve közlésük szerint legalább 20 embert élve temethettek el az Izraeli Védelmi Erők katonái, ám azt nem közölték, hogy rendelkeznek-e erre vonatkozó bizonyítékokkal.

Az Amnesty International szerint sürgősen szükség lenne arra, hogy független emberi jogi nyomozók is beléphessenek a helyszínre, ugyanis a sírok kulcsfontosságú törvényszéki bizonyítékokat tartalmazhatnak, amelyeket meg kell őrizni a szakszerű elemzéshez.

Az IDF mindenesetre tagadta, hogy civil palesztinokat temettek volna tömegsírokba, és továbbra is kiállnak álláspontjuk mellett, miszerint a térségben végrehajtott akciók célzottan a Hamász ellen irányultak.