Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,818 $

Tavaszi ellenőrzések: a Nébih 13 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból

Ezen felül 15 millió forint bírságot is kiszabtak.

...svg content...Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Nébih hétfői tájékoztatása szerint március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban: a Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

A 2420 ellenőrzésből 272 élelmiszer-előállító helyen, 1555 az élelmiszer-forgalmazásban, 231 kistermelőnél, 29 őstermelőnél és 333 vendéglátóhelyen történt. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetés és 188 esetben bírság kiszabása mellett döntöttek, összesen 15 millió forint értékben. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

Hiányosságok és szabálytalanságok miatt 21 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. A Nébih tájékoztatása szerint a különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat derítettek fel, melynek előfordulási aránya 6,9 százalék volt, 1 százalékkal több, mint 2023-ban.

Az is kiderült a közleményből, hogy az ellenőrzések során összesen 916 élelmiszer tételt vontak ki a forgalomból, 13028 kilogramm mennyiségben. Az intézkedés oka elsősorban a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta volt, de jelölési hibák és nyomonkövetési hiányosságok is előfordultak.

A húsvéti időszakban fokozottan ellenőrizték a Nébih szakemberei az ilyenkor legnépszerűbb termékeket, majd a Nébih laboratóriumában kiemelten vizsgálták a sonkákat és tormakészítményeket: a 45 sonkából 15 terméket kifogásoltak a szakemberek, ugyanis sótartalmuk meghaladta az engedélyezett mértéket. Az üveges tormák esetében 21 tormakészítményből 4-ben mutattak ki a megengedettnél magasabb kén-dioxid tartalmat. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek kapcsán hatósági eljárás indult.

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.