Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,80 Ft
Euró
385,75 Ft
Font
450,66 Ft
Bitcoin
67,237 $

Itt a fűnyírás időszaka, ám aki nem vigyáz, 200 ezres bírságot is kaphat

Jó tudni, hogy a főváros agglomerációjában milyen csendrendeletek vannak érvényben, különben bírságot is kaphatunk a nyakunkba.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Megérkezett a fűnyírás és a kertészkedés időszaka: a kertesházban élők igyekeznek rendben tartani az udvarukat, kertjüket, ám a szomszédok ezt nem mindig díjazzák, főleg akkor, ha az ezzel járó zajokat hétvégén kell elhallgatniuk. Ennek kapcsán pedig van néhány dolog, amit fontos észben tartani, különben bírság is lehet a vége.

A budapestkornyeke.hu járt utána, a főváros agglomerációjában milyen csendrendeletek vannak érvényben. A portál szerint általában tilos a 90 decibelnél hangosabb tevékenységek végzése este 8 és reggel 6 óra között, de a legtöbb agglomerációs településen még szombaton 8-tól 18 óráig is megengedett a fűnyírás (vasárnap viszont már nem). Soron kívül Robert Fico már képes kommunikálni, folyamatosan javul az állapota

Mint írják, Budapest környékén az egyik legszigorúbb szabályozás Pátyon van. Itt az önkormányzat vasárnaponként egyáltalán nem engedélyezi a zajkeltést, így a fűnyírást sem. Szombaton este 8-ig lehet zajongani, hétköznapokon pedig 8 és 20 óra között kell megoldani a zajos munkákat. Érd viszont lazábbnak mondható ebből a szempontból.

Ott hétköznap 8 és 19 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon pedig 9-12 óra között lehet zajongani. Azaz Érden nyugodtan lehet füvet nyírni vasárnap délelőttönként. Aki viszont megszegi a szabályokat, mélyen a zsebébe nyúlhat: magánszemélyek 50 és 200 ezer forint közötti összegre, jogi személy, vagy cég pedig akár egymillió forintos bírságra is számíthat.

A cikkben hozzáteszik, Mogyoródon van a legmegengedőbb szabályozás, náluk ugyanis nincs pontos időkorlát meghatározva a zajkeltés tilalmára vonatkozóan. A körülmények döntik el, hogy egy zajkeltés szükséges, illetve indokolt-e és ezt tűrniük kell-e a szomszédoknak. Persze ettől függetlenül általában nem elfogadható az éjszakai és a hajnali fűnyírás, barkács gépek használata vagy a napi rendszerességgel végzett, hosszantartó zajkeltés.