Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,395 $

Megnyitja kapuit a világ első részben 3D-nyomtatással készített mecsete Dzsiddában

Szaúd-Arábia úttörő fejlesztéssel avatta fel a világ első 3D nyomtatott mecsetét Dzsiddában, ami jelentős előrelépést jelent az építészeti technológiában.

...svg content...Fotó: Illusztráció/Unsplash/Juan Camilo Guarin P
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

A szaúd-arábiai Dzsiddában úttörő projekt valósult meg azzal, hogy megnyitották a világ első 3D nyomtatási technológiával épített mecsetét. Az 5600 négyzetméter alapterületű mecsetet Abdulaziz Abdullah Sharbatly tiszteletére készítették el.

Figyelemre méltó, hogy a mecset építése mindössze hat hónap alatt lezajlott, ami egyértelműen a 3D nyomtatás hatékonyságát mutatja. A mecset kialakítása az egyedi minaretekkel és a természetes fény optimális kihasználásával olyan teret hoz létre, amely egyszerre innovatív és a hagyományos építészeti elemeket is tiszteletben tartja. Soron kívül Szia, Orbán Viktor! Ki a kedvenc mesehősöd?

A projekt megvalósításához a kínai Guanly nevű vállalat négy építőipari 3D-nyomtatóját használták, azonban fontos megjegyezni, hogy bár a világ első 3D-nyomatatott mecsete jelzést is előszeretettel használják, mindez csak részben igaz, ugyanis a technológiát kizárólag a nem teherhordó elemek esetében használták.

Hét újszülött vesztette életét egy gyermekkórházban történt tűzesetben Indiában

Rövid időn belül újabb halálos tűzeset történt Indiában, melynek következtében hét újszülött életét vesztette.