Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
385,53 Ft
Font
449,29 Ft
Bitcoin
65,767 $

Egy évtizede történt a halálos Everest-katasztrófa, a nepáliak biztosítékokat követelnek

Nem akarják, hogy újra megtörténjen a tragédia.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Phurba Tendzsing
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

10 évvel ezelőtt egy szörnyű tragédia rázta meg Nepált: Dawa Tashi Sherpa nepáli hegyi vezető az életéért küzdött, miután egy hatalmas lavina elsodorta az Everesten. Ez volt a világ legmagasabb hegyén bekövetkezett leghalálosabb katasztrófa.

A tragikus baleset, mely 2014. április 18-án 16 nepáli hegyivezető halálát okozta, rávilágított arra, hogy milyen hatalmas veszélyekkel kell szembenézniük, hogy a jól fizető külföldi ügyfelek elérhessék álmaikat. Nem kétséges, hogy a hegymászó útvonalak kijelölésében, a kötelek rögzítésében, a létrák javításában és a nehéz felszerelések felcipelésében végzett kritikus munkájuk nélkül kevés külföldi látogató jutna fel a félelmetes csúcsra. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

Az egy évtizede történt katasztrófában olyan hatalmas erejű volt a lavina, hogy Dawa Tashit mintegy 10 méterrel lejjebb sodorta le, életveszélyes sérüléseket okozva a serpának. Az akkor 22 éves Dawa Tashi visszaemlékezett a barátaira, akik életüket vesztették; három holttestet soha nem találtak meg:

„Szerencsés voltam, hogy túléltem. A kórházban, valahányszor megpróbáltam aludni, őket láttam magam előtt.”

Az AFP szerint a katasztrófa a túravezetők jobb juttatásaiért és körülményeiért indított útjára tiltakozásokat, és a csúcson egy szezonra – korábban példátlan – teljes leállást eredményezett a mászásban.

Eljött a fordulópont

A több ember életét követelő katasztrófa masszív vitát váltott ki a sérült vagy meghalt nepáli túravezetők és hegyi munkások családjainak kártérítéséről, sokan ugyanis kénytelenek a nyugati hegymászók jótékonyságára támaszkodni – annak ellenére, hogy az expedíciós cégek alkalmazzák őket, és közreműködésük létfontosságú a több millió dolláros iparág sikeréhez.

Eközben a kormány is busás bevételeket kaszál a jövedelmező hegymászóiparból: a legutóbbi, 2023-as szezonban csak az Everest-díjakból több mint 5 millió dollárt keresett. Ehhez képest nem sokkal a 2014-es baleset után csekély 400 dollárt (147 ezer forint) ígért az elhunytak családjainak a temetési költségek fedezésére.

Az ajánlatot a feldühödött nepáliak érhető módon elutasították, a hozzátartozók pedig mindössze 10 ezer dollárt (3,6 millió forint) kaptak életbiztosításként. Ennek nyomán alakult ki végül az elhúzódó vita, melyben a nepáliak jobb haláleseti és sérülési juttatásokat követeltek a kormánytól, ami napokon át tartó feszültséget okozott az alaptáborban.

A kollégáik halála miatt gyászoló serpa vezetők a hegymászás bojkottjával fenyegetőztek, ami végül felborította a hegymászók terveit és a szezont is törölték. 2014-ben az Everest alaptáborában tüntetők több követelést is megfogalmaztak, melyek között szerepelt a biztosítási kifizetések javítása és egy segélyalap létrehozása a hegyi jogdíjakból.

Ennek eredményeképpen a biztosítási kifizetést 50 százalékkal 1,5 millió nepáli rúpiára emelték, amennyiben valaki életét veszti. Ezeken túl a helikopterek mostantól szállítmányokat szállíthatnak a magasabb táborokba, csökkentve ezzel a nepáliak Khumbu alattomos jégesőjén át vezető veszélyes útjainak számát.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Óriási hajrával biztos kupainduló a Chelsea

Köszönhetően a riválisok sorozatos pontvesztésének és a Chelsea nagy hajrájának, a londoniak ott lesznek az egyik európai kupában a következő szezonban.

FELKAPOTT