Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,93 Ft
Euró
386,66 Ft
Font
450,74 Ft
Bitcoin
65,407 $

Látványos füstkarikák jelentek meg az Etna felett (videó)

Európa legaktívabb vulkánja, az olaszországi Szicíliában található Etna szokatlan látványossággal kápráztatja el a bámészkodókat.

...svg content...Fotó: Unsplash/Samir Kharrat
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A szinte szabályos kör formájú feltűnő örvénygyűrűk a 3350 méter magas vulkán délkeleti szárnyán újonnan kialakult kráterből erednek. Keletkezésükre tudományos magyarázat is van, ugyanis a magmakamra feletti keskeny hasadékban lévő gázbuborékok kis robbanásai hozzák létre ezeket a vulkáni örvénygyűrű néven ismert jellegzetes képződményeket.

Ritka esemény, történelmi előzményekkel

A feljegyzések szerint már 1724-ben is említettek ilyen gyűrűket az Etnánál, a jelenség jelenlegi gyakorisága azonban viszonylag ritka. Aggódni azonban nem érdemes miatta, ugyanis a vulkanológusok szerint az örvénygyűrűk nem jelentenek veszélyt, és nem utalnak közelgő kitörésre. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

Boris Behncke, a cataniai Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet vulkanológusa szerint „a Földön egyetlen vulkán sem termel annyi gőzgyűrűt, mint az Etna. Jelenleg annyira aktív, hogy talán minden rekordot megdönt”. A magával ragadó füstjelek a helyieket és a turistákat egyaránt a hegy környékére vonzzák, az érdeklődők pedig már a „gyűrűk királynője” nevet is az Etnához társították.

Változékony történelem

Az Etna, Európa legnagyobb aktív vulkánja hosszú, változékony és évszázadokon átívelő történelemmel rendelkezik. Több látványos kitörésnek is szemtanúja lehetett már a világ, a legpusztítóbb esemény azonban még 1669-ben történt, amikor a feljegyzések szerint több mint 20 ezer ember vesztette életét, és mintegy tucatnyi falu pusztult el.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.