Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,81 Ft
Euró
386,90 Ft
Font
452,06 Ft
Bitcoin
66,976 $

Tanulmány: gyorsabban öregszenek, majd visszafiatalodnak az anyák

Harvardi tudósok szerint a terhesség különös kanyarokkal jár a nők biológiai korára nézve, a témát pedig egy friss tanulmányban fejtették ki.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Cell Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent beszámoló szerint egy terhesség kihordása különböző komplikációk nélkül is komoly stresszteszt, a különleges feladat terhe alatt ugyanis a nők szervezete a biológiai kort tekintve 2 évet öregedhet. Szülés után azonban, a gyermek szoptatásának idején a biológiai kor visszaáll, és akár fiatalabb képet is mutathat, mint a terhesség előtt – derült ki az eredmények alapján.

A Harvard Egyetem munkatársa, Vadim Gladyshev 68 várandós nőtől gyűjtött vérmintákat, és ezeket elemezve vizsgálta az epigenetikus változásokat, amiből a sejtek öregedésére következtetett. De arra is fény derült, hogy a szervezetet érő stressz a harmadik trimeszterben volt a legmagasabb, később azonban teljesen a visszájára fordultak a dolgok. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

Bár a terhesség alatt a kronológiai korukat 1-2 évvel megelőzték, szülés után három hónappal már 3-8 évvel fiatalabbnak tűntek a vizsgálatban részt vevő nők. A hatás valamivel enyhébb volt azoknál, akiknek már a terhesség előtt is nagyobb volt a testsúlyuk, és erősebb volt azoknál, akik kizárólag szoptatással táplálták a gyereküket – írja az Index a Science cikke alapján.

A Yale Egyetem orvosi karán ugyanezt a témát kutató Kieran O’Donnell kiemelte, az eredményben az az igazán meglepő, hogy az emberi öregedés nem lineáris. Ugyanakkor a szakember azt is fontosnak tartotta hozzátenni:

A sejtek szintjén mérhető fiatalodás nem egyértelműen azonos a hétköznapi fogalmak szerinti megfiatalodással. Ami talán még lényegesebb, hogy nem tudjuk, milyen hatással van ez a későbbi egészségi állapotra vagy a várható élettartamra – jegyzik meg a cikkben. Korábban azt is megírtuk, az idő múlásával egyre természetesebb, hogy a párok csak később vállalnak gyermeket, 30 felett azonban már több tényező is van, melyre oda kell figyelni.

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.