Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,20 Ft
Euró
386,39 Ft
Font
451,35 Ft
Bitcoin
66,831 $

Felháborodtak a ghánaiak, miután egy 63 éves pap feleségül vett egy 12 éves kislányt

Sokakban megbotránkozást váltott ki, hogy egy 63 éves nagy befolyással bíró pap felségül vehetett egy mindössze 12 éves kislányt.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jay Eshie
Afrika

Takács Petra

Szerkesztő

A pap, Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII szombaton vette feleségül a kiskorú lányt egy Ghána fővárosának külvárosi negyedében tartott szertartáson. A szertartásról több olyan felvétel is készült, amelyeken a nők tanácsokat adtak a lánynak a házastársi kötelességeiről és szexuális vonzerejének fokozásáról, mindez pedig felháborodást váltott ki az emberek körében.

Míg a közösség vezetői szerint semmi kivetnivaló nincs a házasságkötésben, az ugyanis csak a hagyományokat követi, a kritikusok elítélték azt. Véleményük szerint egyértelmű törvénysértés történt, a ghánai törvények ugyanis a házasságkötés alsó korhatárát 18 évben állapították meg. Soron kívül A napsütés mellett heves zivatarokra és viharos szélre is van kilátás kedden

A Girls Not Brides nevű civil szervezet szerint Ghánában a lányok 19%-át 18 éves kora előtt, 5%-át pedig még 15 éves kora előtt férjhez adják. Nii Bortey Kofi Frankwa II, egy helyi közösségi vezető szerint a lánynak a pap feleségeként betöltött szerepe pusztán hagyomány és szokás, majd közölte, hogy hogy már hat éve aláveti magát a rítusoknak, hogy a pap felesége lehessen.

Hozzátette, hogy egy második szertartást is tartanak majd, hogy „megtisztítsák” és felkészítsék a házastársi kötelezettségekre, például a gyermekvállalásra. A ghánai jog szerint lehetőség van szokás szerinti házasságok kötésére, ám gyermekházasságra akkor sem kerülhet sor, ha azt a kultúrára vagy a hagyományokra hivatkozva kívánják megtartani, írja a BBC.