Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,94 Ft
Euró
387,50 Ft
Font
451,72 Ft
Bitcoin
65,567 $

A 3-test-problémával nem egyszerű azonosulni, ám ha sikerül, garantáltan beszippant

A Netflix egyik újdonsága sokakhoz eljutott, de nem egyszerű megemészteni a kissé összesűrített történetet és az időnként elnagyolt kivitelezést.

...svg content...Fotó: illusztráció
Kult

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A Trónok harca alkotói ezúttal egy kínai sci-fi író, Liu Cixin könyvét dolgozták fel – nem elsőként, hiszen Kínában már készítettek egy a történetbe jóval részletesebben belemenő szériát a 3-test-problémáról. A Netflixre felkerülő változat 8 részből áll, és bizony hagy kérdőjeleket maga után.

A több idősíkon mozgó sorozat egy izgalmas feltételezést dolgoz fel, miszerint idegenek tartanak a Föld felé. A múltban játszódó szál pedig azért szükséges, hogy megtudjuk, miként jöttek, jöhettek rá az úgynevezett San-Tik, hogy a bolygónkon számukra is alkalmasak a feltételek az életre, sőt, alkalmasabbak, mint a sajátjukon. Soron kívül Orbán Viktor fontos bejelentéseket tehet péntek reggel, Robert Fico is téma lesz

Szerencsére nem húzzák túl a történéseket, az alien-VR „játék” és a szektás mellékszál pedig nagyon jó átvezető lendületet ad a bonyodalomig, amikor is mindenki számára világossá válik, hogy „rövidesen” megszállás alá kerülhet a Föld, melynek lakóit bogaraknak titulálnak az idegenek, a vezetők pedig ráeszmélnek, hogy sürgősen tenniük kell valamit, ha meg akarják óvni az emberi civilizációt. Ehhez pedig később minden eszközt be is vetnek.

Talán pont ezzel van a legnagyobb baj, hiszen a sorozat nem igazán tér ki arra, miként reagál a társadalom, a nemzetek, és bár emlegetik az ENSZ-t, kissé hihetetlen, hogy pár nap alatt csak úgy sikerül több száz nukleáris töltetet összeszedni egy projekthez, ami közelebb juttathatja az emberiséget a „nagy találkozáshoz”. Mindenesetre az emberi ellenállást szimbolizáló vezér keménysége azért egész ütősre sikerült.

A szereplők közül többen egész jól kidolgozottak, az egymással szoros barátságban lévő tudóscsapat azonban szintén nehezen hihető (és követhető) kalandokon megy keresztül, ami nem feltétlenül baj, hiszen egy sci-firől van szó, ám nincs eléggé kifejtve, megmagyarázva, alátámasztva a történet, ami a könyvben természetesen jóval részletesebb.

A 3-test-probléma hibái mindazonáltal leginkább a nézőknek köszönhető, és a próbavetítések alatt még így is számos kritika hangzott el a sorozat „lassúsága” miatt. Pedig aki a mélyebb szériákhoz szokott, annak egész biztosan nem lett volna akkor sem vontatott, ha jobban elhúzzák és több elemet emelnek át a könyvből, érthetőbbé téve így az összképet. De ők vannak kevesebben, ezért aztán ezzel kell beérnünk, a második évad azonban így is bőven megérdemel egy esélyt.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Orbán Viktor fontos bejelentéseket tehet péntek reggel, Robert Fico is téma lesz

Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek reggel élő interjút ad a Kossuth Rádió vendégeként, minden bizonnyal a Robert Fico ellen elkövetett merénylet lesz az egyik fő téma.