Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,96 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
451,09 Ft
Bitcoin
61,574 $

Elkészült az első magyar űreszköz által készített felvétel Magyarországról

A lenyűgöző felvételen a Balaton látható.

Fotó: NASA A kép illusztráció.
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A napokban megérkeztek az első fotók, melyeket magyar műhold készített Magyarország egy, az űrből is jól azonosítható pontjáról. A közel egy éve földkörüli pályára állított, Magyarországon fejlesztett, gyártott és Budapesten üzemeltetett VIREO műhold elsődleges feladatának sikeres lezárását követően a missziót vezető C3S Kft. számos további tesztet és működést ellenőrző műveletet végez el.

E tesztelés egyik kulcsmozzanata, amikor a műholdat a Föld egy adott pontjára irányítva sorozatfelvételt készít a cég, ezúttal a teszt célpontja a Balaton volt. Az így megszerzett adatok és tapasztalatok segíteni fogják a következő műholdas küldetéseket, így például a műholdon végzett mesterséges intelligencia vezérelte képfeldolgozási képesség bizonyításához felhasznált apró kamerával a fényképezéshez kapcsolódó üzemeltetési feladat lépéseit is ki tudták próbálni a magyar cég munkatársai.

Az így megszerzett tudást és funkciókat a cég későbbi földmegfigyelési, például mezőgazdasági műholdjai fogják hasznosítani. Most pedig íme, a nem mindennapi fotó a Balatonról:

Elkészült az elsõ magyar ûreszköz által készített felvétel hazánkról A VIREO magyar mûhold már számos lenyûgözõ felvételt készített a Föld felszínérõl a Nílus deltájától a Mount Everest havas csúcsáig a C3S Kft munkatársai számára mégis a legkedvesebb felvételek a Balaton tavaszi ébredését örökítik meg

Donáth Anna: sok mindenben nem értünk egyet Magyar Péterrel, de nem félünk vitatkozni vele

Donáth Anna egyszerre lát lehetőséget és némi veszélyt is a Magyar Péter-jelenségben.