Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,44 Ft
Euró
387,15 Ft
Font
451,32 Ft
Bitcoin
65,769 $

West Balkán-ügy: 163 milliós kártérítés jár az áldozatok családjának

A felelősök azonban 13 éve nem fizetnek.

...svg content...Fotó: Liner
Bűnügy

Koós Alexandra

Szerkesztő

A 13 évvel ezelőtti West Balkán-ügy kapcsán nemrégiben újabb részletek kerültek napvilágra: mint az az elsőfokú ítéletből kiderült, a három elítéltnek összesen 110 millió forint kártérítést (ennek mostanra több mint 52 millió forintot kitevő kamatát és további 1,5 millió forint költségtérítést) kell megfizetnie. Fontos hozzátenni: az ítélet már jogerős, mivel senki sem fellebbezett. Az információk szerint a West Balkán nevű szórakozóhelyen elhunyt három lány közül kettőnek a szülei és testvérei – összesen hatan együtt – indítottak kártérítési pert a büntetőeljárásban jogerősen elítélt három felelős ellen.

A bíróság 2013-ban „a gyermeküket tragikus hirtelenséggel és körülmények között” elveszítő szülőknek 30-30 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, ám kiderült, hogy ketten eredetileg ennél kevesebbet, 25 millió forintot kértek keresetükben, az eljárási szabályok alapján ők ennek megfelelő összeget kaphatnak. A testvéreknek pedig fejenként 10-10 millió forint kártérítés jár a „tragédia máig elhúzódó hátrányos hatása” miatt – írja a Blikk a hvg360 információira hivatkozva.

A 163 millió forint pedig úgy jön ki, hogy bár a kártérítés összesen 110 millió forint, de a West Balkánban bekövetkezett tömegszerencsétlenség másnapjától számított jegybanki alapkamatot és további 1,8 millió forint perköltséget kell megfizetnie a tragédia három beperelt felelősének. A hvg360 számításai alapján a 13 éve halmozódó kamat mostanra több mint 52,8 millió forint körül lehet. Ha nem fizetnek az alperesek, lehet végrehajtáshoz folyamodni, ha akármelyikük rendelkezik ingatlannal vagy más vagyontárggyal – jegyzik meg.

„Akit elvesztettünk, pótolhatatlan, a trauma, amit átéltünk, pénzzel nem jóvátehető. Még akkor sem lenne az, ha ennek a tízszeresét ítélték volna meg. Ráadásul nem látom esélyét, hogy ebből bármit is megkapjunk, biztos igyekeznek lenullázni a vagyonukat. Így valószínűleg soha nem fogják behajtani rajtuk” – fogalmazott az egyik szülő.

Mint ismert, 2011. január 15-én este a budapesti Nyugati téren lévő West Balkán szórakozóhelyen, az egykori Skála Metró épületében két lány és egy fiatal nő (17-24 év közöttiek) halt meg, 14-en pedig megsérültek. A boncolás szerint fulladás volt a haláluk oka – írják a cikkben. Korábban arról is beszámoltunk, hogy körülbelül egy hónapja késes támadás történt az észak-lengyelországi Gdansk egyik szórakozóhelye előtt, melynek következtében legkevesebb 6 ember megsérült. Az egyenruhások két embert, egy 24 éves magyar és egy 30 éves lengyel állampolgárt vettek őrizetbe az incidens után.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .