Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,55 Ft
Euró
387,61 Ft
Font
452,35 Ft
Bitcoin
66,550 $

2023-as melegrekordok: megkongatta a vészharangot az ENSZ szervezete

Ahogy telnek az évek, egyre súlyosabb mértékű problémát jelent az ember okozta globális felmelegedés.

...svg content...Fotó: Unsplash/Roxanne Desgagnés
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden közölte, hogy 2023-ban minden jelentősebb globális éghajlati rekord megdőlt, és 2024 még rosszabb lehet. Az ENSZ meteorológiai szervezete rámutatott, az óceánok folyamatos melegedése, valamint a tengeri jég zsugorodása masszív aggodalomra adnak okot.

A szervezet a globális éghajlat helyzetéről szóló éves jelentésében rámutatott, az átlaghőmérséklet az elmúlt 174 év adatainak rögzítése óta egyértelműen a legmagasabb szintet érte el 2023-ban, s 1,45 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet. Soron kívül Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig nagyon súlyos az állapota

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az óceánok hőmérséklete 65 éve nem látott mértékben melegedett tavaly. A WMO ennek kapcsán friss jelentésében hangsúlyozta, a tengerek több mint 90 százalékán hőhullámok voltak tapasztalhatók az év során, amit a tengeri állatok sínylettek meg igazán.

Celeste Saulo, a WMO főtitkára a jelentés kapcsán úgy fogalmazott:

„A WMO közössége vörös riadót fúj a világnak. Amit 2023-ban tapasztaltunk, különösen a példátlan óceáni felmelegedés, a gleccserek visszahúzódása és az antarktiszi tengeri jég elvesztése miatt különösen nagy aggodalomra ad okot.”

A CNA szerint később, újságíróknak elmondta, hogy az óceáni felmelegedés azért is különösen aggasztó, mert „szinte visszafordíthatatlan”, és valószínűleg évezredekbe telik, mire megfordul ez a tendencia. Hangsúlyozta, rendkívül aggasztó a helyzet, főként a víz azon tulajdonságai miatt, melyek a légkörhöz képest hosszabb ideig megőrzik a hőt.