Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,55 Ft
Euró
387,61 Ft
Font
452,35 Ft
Bitcoin
66,550 $

MNB: 10 milliós bírságot kapott az MBH Bank, az Erste figyelmeztetésben részesült

Mindkét hitelintézetnél problémákat véltek felfedezni, az MBH pedig 10 millió forintos bírságot is kapott.

...svg content...Fotó: YouTube/Magyar Nemzeti Bank
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján tájékoztatott arról, hogy témavizsgálat keretében a bizalmi vagyonkezelő ügyfelekhez kötődő ügyfél-átvilágítási és monitoringtevékenységet ellenőrizte az Erste Bank Hungary Zrt.-nél (Erste Bank) és az MBH Bank Nyrt.-nél (MBH Bank), illetve utóbbi elődbankjainál 2021. január 1-jétől kezdődően.

A vizsgálat ideje alatt megállapításra került, hogy az MBH Bank ügyfél-átvilágítási tevékenysége során nem járt el körültekintően, mivel több esetben, ismétlődő jelleggel nem tartotta naprakészen – az újonnan létrejött bizalmi vagyonkezelői jogviszonyokra tekintettel – az üzleti kapcsolatok céljára, tervezett jellegére vonatkozó információkat. Soron kívül Belső vizsgálat indult a rendőrségnél a Magyar Péterről kiszivárgott jelentés miatt

Az MBH Bank az MNB megállapítása szerint több esetben is mulasztott a mögöttes bizalmi vagyonkezelői szerződések tartalmának megismerésével kapcsolatban: többek között nem tartotta be a pénzmosási törvényben meghatározott ügyfél-átvilágítási kötelezettségét, továbbá nem tagadta meg az érintett ügyfélre vonatkozóan, az annak megbízása alapján fizetési számlán keresztül művelet végzését, üzleti kapcsolat létesítését és az ügylet teljesítését.

Ezeken túl a hitelintézet nem teljesítette haladéktalanul a pénzmosásgyanús tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségét sem, mivel számos bizalmi vagyonkezeléshez kapcsolódó szokatlan ügylet vonatkozásában csak késedelmesen ismerte fel a bejelentések szükségességét a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felé.

A vizsgálat ideje alatt az Erste Bank kapcsán a felügyelet megállapította, hogy bár a belső kockázatértékelésében a bizalmi vagyonkezelői tevékenységhez magas kockázati besorolást társított, az ügyfél-átvilágítási intézkedéseit nem igazította hozzá, a kockázat detektálásakor nem alkalmazott fokozott ügyfél-átvilágítást.

A fentebb részletezett problémák nyomán az MNB végül 2024. június 30. és 2024. augusztus 31. közötti határnapokkal kötelezte az MBH Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére, illetve arra, hogy a hitelintézet – a vezető testületei által megtárgyalt – belső ellenőri jelentésben számoljon be ezek teljesítéséről, továbbá 10 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az MBH Bankra a megállapított problémák miatt. Az Erste Bankot pedig csak figyelmeztetésben részesítette az MNB.

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig nagyon súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.