Rengeteg száraztésztát vásárolnak a magyarok, kiderült, melyek a kedvencek
Éves szinten 50 ezer tonna száraztészta fogy a boltokból, a magyar gyártók pedig továbbra is tartják a minőséget.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből derült ki, hogy évről évre mintegy 50 ezer tonna száraztészta kerül a vásárlói kosarakba Magyarországon, a külföldi trenddel ellentétben pedig itthon a 4 és 8 tojásos tészták a legkelendőbbek, emellett folyamatosan erősödik a durum, a teljeskiőrlésű és az úgynevezett funkcionális tészták piaca is.
Magyarországon jelenleg 150 cég foglalkozik száraztészta gyártásával, mintegy 2000 munkavállalót foglalkoztatva: e cégek fele kézművesnek nevezhető, hiszen éves szinten 50 tonna alatti gyártási kapacitással rendelkeznek, míg a nagyobb cégek éves volumene ezer, vagy akár több tízezer tonnát is elérhet.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján itthon átlagosan mintegy 50 ezer tonna száraztészta fogy el egy év alatt: fogyasztás szempontjából az őszi és a téli időszak erősebb, a nyári szabadságok, iskolai szünetek időszaka visszafogottabb forgalmat eredményez.
Természetesen az ünnepek előtt, a karácsonyi, húsvéti időszakban jobban megugrik a kereslet, de sok múlik az áruházláncok aktuális akciós tervén is. Magyarországon a külföldi trendekkel ellentétben a 8 és 4 tojásos termékek a kelendőbbek, sokan keresik a házias jellegű tésztákat is.
A tészta alakját tekintve a cérnametélt, csiga, eperlevél, fodros nagykocka, spagetti, szarvacska, tarhonya körettészta és levesbetét formátumok a legnépszerűbbek a vásárlók körében. Előfordulnak ugyanakkor régiós különbségek is, a Hortobágy környékén például nagyon kelendő a lebbencs tészta, hiszen a hortobágyi pásztor étel, a slambuc alapanyaga ez a forma.