Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,44 Ft
Euró
387,15 Ft
Font
451,32 Ft
Bitcoin
65,769 $

Több ezer embert evakuáltak egy 500 kilós II. világháborús bomba felrobbantása miatt

A brit védelmi minisztérium szerint ez volt a szigetországban a legnagyobb ilyen művelet a világháború óta.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az AP News azt írja, a fel nem robbant lőszerre kedden, egy ház hátsó udvarában bukkantak rá Plymouthban, az Egyesült Királyság délnyugati részén fekvő kikötővárosban. A bomba elszállításáról pedig azután hozták döntést, hogy a tűzszerészek szerint túl nagy károkat okozott volna, ha a szerkezetet a helyszínen robbantják fel.

Pénteken a városba vezető fő vasútvonalat lezárták, a kompjáratokat leállították, a buszokat pedig más útvonalra terelték. A környékbeli iskolák, óvodák szintén bezártak, s kordonokat állítottak fel, egyúttal több mint 10 ezer ember evakuálását rendelték el. Miután mindez megvalósult, a művelet a következőképp folytatódott:

A hatalmas, nagyjából 500 kilós bombát biztonságosan átszállította egy katonai konvoj a kihalt utcákon, majd a torpoint-i kompkikötőben egy hajóra tették, hogy a tengeren a haditengerészet búvárai felrobbanthassák. A plymouthi városi tanács a hadseregre hivatkozva később azt közölte, hogy a művelet sikeres volt, a bombát eltávolították.

A kordon feloldása után pedig az emberek visszatérhettek otthonaikba, vagyis azóta a város ismét „életre kelt”, minden visszatért a régi kerékvágásba. Giles Perritt, a plymouthi városi tanács helyettes vezetője szerint több mint ezer alkalmazott és rendőr vett részt a bomba biztonságos eltávolítását célzó műveletben, amelyért háláját fejezte ki.

A The Times of Israel megjegyzi, a második világháború alatt több mint 1100 civil halt meg, ugyanis 2500 nagy erejű bombát dobtak le a városra, amelyek közül sok célt tévesztett és lakott területekre hullott. Ám az Egyesült Királyságban mai napig találnak fel nem robbant lőszereket, becslések szerint a háború alatt ledobott német bombák 10%-a nem robbant fel.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .