Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Gombaölő szerek miatt mehetett el az eper íze

Még egy indok a háztáji gyümölcs- és zöldségtermesztés mellett!

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy közelmúltban publikált kutatás nyilvánvaló kapcsolatot fedezett fel a gombaölő anyagok és az íztelen eper között. A tanulmány két vegyszer, a boszkalid és a difenokonazol hatásait vizsgálta, melyek jelentős hatást gyakoroltak a közkedvelt finomság ízére.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry által közzétett tanulmány szerzői a szerek használata és az ízvilág alakulása közötti összefüggéseket vizsgálta, és bizony nem véletlen, hogy egyre többen érzékelik: a boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök íze már nem az igazi. Soron kívül Küszöbön az új gázszerződés Törökországgal – Szijjártó Isztambulban tárgyal

A gombaölő vegyszerek ugyanis hiába űzik el a kártevőket, a vizsgált szerek csökkentették a cukor és a tápanyagok mennyiségét az eperben, emellett növelték annak savtartalmát, ami nagyban hozzájárult a mindenki által ismert jellegzetes íz eltűnéséhez – írja a Világgazdaság.

Mivel a tudósok ezúttal csak két vegyszert vizsgáltak, ezért felmerül a kérdés, hogy hány olyan gombaölő lehet, ami hasonló hatással van a zöldségekre és a gyümölcsökre, és melyek azok a készítmények, amik nem okoznak változást az ízükben.