Gombaölő szerek miatt mehetett el az eper íze
Még egy indok a háztáji gyümölcs- és zöldségtermesztés mellett!
Egy közelmúltban publikált kutatás nyilvánvaló kapcsolatot fedezett fel a gombaölő anyagok és az íztelen eper között. A tanulmány két vegyszer, a boszkalid és a difenokonazol hatásait vizsgálta, melyek jelentős hatást gyakoroltak a közkedvelt finomság ízére.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry által közzétett tanulmány szerzői a szerek használata és az ízvilág alakulása közötti összefüggéseket vizsgálta, és bizony nem véletlen, hogy egyre többen érzékelik: a boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök íze már nem az igazi.
A gombaölő vegyszerek ugyanis hiába űzik el a kártevőket, a vizsgált szerek csökkentették a cukor és a tápanyagok mennyiségét az eperben, emellett növelték annak savtartalmát, ami nagyban hozzájárult a mindenki által ismert jellegzetes íz eltűnéséhez – írja a Világgazdaság.
Mivel a tudósok ezúttal csak két vegyszert vizsgáltak, ezért felmerül a kérdés, hogy hány olyan gombaölő lehet, ami hasonló hatással van a zöldségekre és a gyümölcsökre, és melyek azok a készítmények, amik nem okoznak változást az ízükben.