Chia mag – az univerzális superfood
Számtalan módon elkészíthető, rendkívül egészséges, egy igazi superfood!
Az elmúlt években egyre többen helyeznek nagyobb hangsúlyt az egészségtudatosságra, így lassan de biztosan berobbannak a köztudatba az egészséges és nem megszokott alapanyagok. Ezek egyike a chia mag, egy igazi superfood, mely egyrészt számtalan módon elkészíthető, másrészt pedig bővelkedik a szervezetünkre jótékony hatással bíró elemekben.
Elsőként érdemes kiemelni, hogy a chia mag magas rost-, vitamin-, és ásványianyag-tartalommal bír, továbbá jótékony hatású omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Ezenfelül bővelkedik B-vitaminokban, vasban, kalciumban, foszforban, káliumban, és magnéziumban is.
Visszatérve az omega zsírsavakra: a chia mag kiemelkedően magas omega-3 és 6 zsírsavtartalommal büszkélkedhet, sőt: a legmagasabb növényi alapú omega-3 forrás. Éppen ezért a chia mag tökéletes választás azok számára, akik nem szeretik a halat, vagy valamilyen egyéb megfontolásból nem fogyasztják.
Nagy mennyiségben található benne oldódó és nem oldódó rost is, valamint fehérje, melyek együttesen lassítják a szénhidrátok megemésztését, így pedig kevésbé lesz ingadozó a vércukorszintünk. A chia mag előnyei közé sorolható, hogy emeli a jó koleszterinszintet (HDL), míg a vér triglicerid és a rossz koleszterin (LDL) mennyiségét csökkenti.
Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma az esszenciális tápanyagok bevitelében is segít. A 22 aminosavból pedig 18-at tartalmaz. Érdekesség, hogy ebben a 18-ban történetesen mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható: izoleucin, leucin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, hisztidin, triptofán, treonin.