Rakott kelbimbó – ha már unod a megszokott ízeket
Noha a kelbimbó jellemzően a gyermekek legnagyobb ellensége, valójában egy kiváló és egészséges alapanyag, melyből igazán ízletes fogásokat lehet készíteni.
Az apró, „miniatűr káposzta” valójában nem káposzta, de a káposztafélék rokona, ugyanis a keresztesvirágúak családjába tartozik. Íze leginkább a kelkáposzta aromájára hasonlít, noha nem annyira intenzív és rostjai is finomabbak. Egyik legnagyobb előnye, hogy hatalmas a tápértéke: a fehérje mellett ugyanis olyan vitaminokat tartalmaz, mint a K-vitamin, béta-karotin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm és a B-vitaminok.
Rakott kelbimbó
Hozzávalók:
1 kg kelbimbó
500 g darált sertéshús
olaj
200 g sűrített paradicsom
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 tk só
1 tk fekete bors
4 db babérlevél
3 db szegfűszeg
2 tk oregánó
A szószhoz:
5 dl tej
3 ek vaj
2 ek liszt
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A kelbimbót megmossuk és ha szükséges, lekapjuk a külső leveleit, majd félbevágjuk. Ezt követően forró vízben puhára főzzük, kb. 8 perc alatt. Eközben nekilátunk a húsos réteg elkészítésének: a hagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Ekkor jöhet hozzá a darált sertéshús, hozzádobjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd az egészet lepirítjuk. A következő lépésben hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és egy kis vizet (kb. fél dl elég), közben pedig ügyelünk rá, nehogy leégjen.
A szószhoz először megolvasztjuk a vajat egy fazékban, majd hozzáadjuk a lisztet is és csomómentesre keverjük. Levesszük a tűzről, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és addig kavargatjuk, míg csomómentes nem lesz. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és addig főzzük, míg besűrűsödik. Ha ezzel is megvagyunk, lehúzzuk a tűzről és részletekben beleszórjuk a reszelt sajtot.
Végezetül pedig nem maradt más hátra, mint az összeállítás: a kelbimbó felét egy tűzálló tálba pakoljuk, majd jöhet rá a húsos réteg, ezután a kelbimbó másik fele, végül pedig nyakon öntjük a szósszal. A 180 fokra előmelegített sütőbe bedobjuk és addig sütjük, míg aranybarna lesz a teteje.