Csicseriborsó – az egyik legegészségesebb hüvelyes
Ha eddig valamiért nem próbáltad ki, itt az idő!
Noha a reform és vegán konyhákban rendszeresen használják ezt a remek alapanyagot, Magyarországon valamiért még mindig nem túl elterjedt a csicseriborsó. Pedig a Közel-Keleten, Indiában és Afrikában is népszerű hüvelyes egy igazi csoda, hiszen rendkívül gazdag fehérjében és számos egészségügyi előnyét is ismerjük.
A csicseriborsó egy enyhén édeskés, kissé a dióra hajazó ízvilággal rendelkező hüvelyes. Magas az antioxidáns tartalma, de bővelkedik A-, B1-, B6- és E-vitaminban, valamint folsavban és karotinban. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon jótékony hatással van szervezetünkre, sőt, segíthet a daganatos megbetegedések megelőzésében is.
Mivel élelmi rostokban is gazdag, az emésztésre is jótékony hatással van és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Ennek okán azok számára is hatékony lehet, akik székrekedéssel küzdenek. Alacsony zsírtartalma miatt könnyedén beilleszthető bármilyen diétába, fehérjetartalma pedig mind a felnőttek, mind pedig a gyermekek szervezete számára fontos.
Manapság gyakran esik szó a magas koleszterinszintről is, a csicseriborsó pedig az egyik legjobb választás ezen a téren is: csökkenti a vér koleszterinszintjét, melynek köszönhetően megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ráadásul cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen pektintartalma miatt csak fokozatosan emeli a vércukorszintet.
Végezetül fontos szót ejteni arról is, hogy bármennyire is meglepően hangzik, a csicseriborsó még a depresszióval is képes felvenni a harcot, hiszen tartalmaz triptofánt, ráadásul nem is keveset. A triptofán ugyanis rendkívül fontos a szerotonin neurotranszmitter termelésében, ami a jó hangulatra és az alvásra is hatással van.