Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,374 $

Trump közölte, nem védi meg az európai nemzeteket, a NATO is reagált

Donald Trump ismételten indulna az elnökválasztáson az Egyesült Államokban, ám most egy olyan kijelentést tett, mely számos nemzet dühét váltotta ki.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Donald Trump ezúttal egy olyan kijelentést tett, mellyel igen sok nemzetet magára haragított. Az ismételten elnökválasztásra készülő Trump ugyanis szombaton kerek perec kijelentette, hogy ha ismét ő kerül az Egyesült Államok élére, nem fogja megvédeni azt az országot, mely elmarad a fizetésekkel, sőt, „bátorítani fogja” Oroszországot, hogy támadja meg az Egyesült Államok bármelyik NATO-szövetségesét.

Ez az erős és rendkívül megkérdőjelezhető kijelentés nem is maradt szó nélkül. A Guardian jelentése szerint gyorsan reagált a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, aki egy közleményében határozottan visszautasította Trump kijelentését, rámutatva, hogy a NATO egy katonai szövetség, melynek tagállamai minden körülmények között védik egymást: Soron kívül Záporok és zivatarok várhatók pünkösdhétfőn, néhol még jégeső is lehet

„Minden arra való utalás, hogy a szövetséges tagállamok nem védik egymást, mindannyiunk biztonságát aláássa, köztük az Egyesült Államokét, továbbá fokozott veszélynek teszi ki az amerikai és európai katonákat is. A NATO elleni bármilyen támadásra egységes és erőteljes választ fogunk adni.”

A Joe Biden vezette Fehér Ház is azonnal visszautasította a volt elnök megjegyzéseit, egy hivatalos közleményben leszögezve:

„A gyilkos rezsimek által legközelebbi szövetségeseink elleni inváziókra való bátorítás megdöbbentő és zavarba ejtő. Mindez veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és saját gazdaságunkat is.”

Míg a legtöbben felháborodtak, Trump szombati megjegyzései másokból gúnyt váltottak ki: Alyssa Farah Griffin konzervatív politikai kommentátor például úgy fogalmazott, „Trump kijelentése zene lehet Putyin füleinek”.