Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,91 Ft
Euró
385,22 Ft
Font
451,05 Ft
Bitcoin
69,824 $

Ha Izrael bevonul Rafahba, Egyiptom felfüggeszthet egy kulcsfontosságú békeszerződést

Egyiptom már korábban is jelezte, hogy a sűrűn lakott határváros, Rafah nem kerülhet tűz alá, most pedig egy konkrét fenyegetést is megfogalmazott ennek kapcsán.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, Benjámin Netanjahu miniszterelnök a napokban kijelentette, az izraeli erők Rafahba küldése szükséges a Hamász palesztin fegyveres csoport elleni négy hónapja tartó háború megnyeréséhez. Erre reagálva pedig Egyiptom egy fenyegetést fogalmazott meg, mondván, felfüggeszti Izraellel kötött békeszerződését, ha izraeli csapatok bevonulnak a sűrűn lakott gázai határvárosba.

Az ABC News jelentése szerint Egyiptom arra is rámutatott, hogy ha harcok kezdődnek Rafah városában, az a terület fő segélyszállítási útvonalának lezárását is eredményezheti. Mint ismert, a 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának több mint fele Rafahba menekült a más területeken folyó harcok elől, jelenleg pedig többségük határ közelében elterülő sátortáborokban és az ENSZ által működtetett menedékhelyeken tartózkodnak. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

Az Izrael és Egyiptom, az Egyesült Államok két közeli szövetségese közötti patthelyzetre azt követően került sor, hogy több segélyszervezet is figyelmeztetett, egy rafahi offenzíva súlyosbítaná a már így is katasztrofális humanitárius helyzetet Gázában, ahol a lakosok mintegy 80 százaléka elmenekült otthonából, s ahol az ENSZ szerint a lakosság negyedét éhínség fenyegeti.

Izrael és Egyiptom öt háborút vívott egymással, mielőtt aláírta a Camp David-i egyezményt, a Jimmy Carter akkori amerikai elnök által közvetített, mérföldkőnek számító békeszerződést az 1970-es évek végén. A szerződés több olyan rendelkezést tartalmaz, mely a határ mindkét oldalán lévő erők bevetését szabályozza. Ez az a békeszerződés, mely megszűnhet, ha Izrael bevonul Rafahba.

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Javította az Apple a kitörölt fotókat érintő hibát

A cég szerint csak kevesek voltak érintettek ebben, bár azt nem árulták el, pontosan hány felhasználóról van szó.