Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
355,18 Ft
Euró
385,16 Ft
Font
451,73 Ft
Bitcoin
67,371 $

12 androidos alkalmazás, amit minden felhasználónak azonnal törölnie kell

A szóban forgó applikációk éveken keresztül elérhetőek voltak a Play Áruházban.

...svg content...Fotó: Unsplash/Pathum Danthanarayana
Mobil

Kiss László

Szerkesztő

Egy biztonsági cég 12 olyan Android-alkalmazást fedezett fel, amelyek a VajraSpy nevű, távoli hozzáférést biztosító trójai programmal (RAT) fertőzöttek. Az ily módon készült applikációk személyes adatokat lophatnak és kémkedhetnek a felhasználók tevékenységei után.

Az érintett 12 alkalmazás közül hat több mint két évig elérhető volt a Google Play-en, míg a másik hatot harmadik fél alkalmazásboltjain keresztül terjesztették. Lukas Stefanko, az ESET kutatója szerint a fertőzött alkalmazások üzenetküldő vagy híralkalmazásoknak adták ki magukat, de valójában ugyanazt a VajraSpy RAT kódot tartalmazták. A Google Play-en található alkalmazásokat körülbelül 1400 alkalommal töltötték le, ám a más forrásokból történő letöltések száma nem ismert. Soron kívül A Diákhitel Központ szerint nem igazak a sajtóban megjelent állítások

A következő alkalmazásokról van szó a Google Play áruházban:

Rafaqat (hírek)
Privee Talk (üzenetküldő)
MeetMe (üzenetküldő)
Let’s Chat (üzenetküldő)
Quick Chat (üzenetküldő)
Chit Chat (üzenetküldő)

Az alábbiak pedig a Google Play áruházon kívülről tölthetők le:

Hello Chat (üzenetküldő)
YohooTalk (üzenetküldő)
TikTalk (üzenetküldő)
Nidus (üzenetküldő)
GlowChat (üzenetküldő)
Wave Chat (üzenetküldő)

A vírus különböző típusú adatokhoz férhetett hozzá a fertőzött eszközökön, például a névjegyekhez, üzenetekhez, hívásnaplókhoz és értesítésekhez. Emellett telefonhívásokat rögzíthetett, képeket készíthetett és fájlokat is kiszivárogtathatott. A Google Play eltávolította a VajraSpy-val fertőzött hat alkalmazást, ám az illetékesek továbbra is megpróbálhatják becsempészni kártevőiket a platformra.

A Google a BleepingComputernek elmondta, hogy komolyan veszik az alkalmazásokkal szembeni biztonsági és adatvédelmi állításokat, és megfelelő lépéseket tesznek, ha úgy találják, hogy egy alkalmazás megsértette az irányelveit.

Szijjártó Péter elmondása szerint egyetlen magyar ügynök sincs veszélyben

Szijjártó Péter egy bulvárlap kérdéseire válaszolt.