Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,059 $

A kormány január óta élő változtatásával nem mindenki jár jól

Januártól minden ingatlan eladásakor, bérbeadásakor, valamint az új épületek kivitelezésekor is kötelező az energetikai tanúsítvány.

...svg content...Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az atv.hu a Tiszta Jövő nyomán számolt be arról, hogy az idei év kezdete óta Magyarországon minden ingatlan eladásakor, bérbeadásakor, illetve új épületek kivitelezésekor előírás az energetikai tanúsítvány megléte. A rendszert és az új szabályokat is tavaly decemberben vezették be, melyek az ingatlanpiacon és az építőiparban egyaránt számos változtatás eredményeznek.

Az energetikai tanúsítványok hiteles adatokat közölnek az épületek energiafogyasztásáról, valamint a fenntartási költségekről, az alacsony energiaigényű ingatlanokat pedig kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják. A szabály minden ingatlan tulajdonosára, bérbeadójára, építőjére és felújítójára vonatkozik. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az energetikai tanúsítvány beszerzése tehát minden eladás vagy bérbeadás esetén kötelező, az új épületek építésekor pedig az építtető felelőssége, hogy gondoskodjon róla. Mindemellett a lakáscélú zöld hitelek, illetve a lakossági és céges energiahatékonysági támogatási pályázatokhoz is szükség van a tanúsítványra.

Az energetikai tanúsítvány másolatát az ingatlan tulajdonosának a szerződés megkötéséig be kell mutatnia a leendő vevőnek vagy bérlőnek, s legkésőbb a birtokba adás napjáig át kell adnia, ugyanakkor a tanúsítvány kódszámát nem kell beleírni a szerződésbe. Az új tanúsítványok érvényességi ideje a korábbiaktól eltérően nem 10, hanem 5 év lesz.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.