Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,57 Ft
Euró
386,03 Ft
Font
449,51 Ft
Bitcoin
62,687 $

Az NMHH jelzése nyomán két esetben is intézkedett a cseh társhatóság

Az NMHH beszámolója szerint a cseh társhatóság két ügyben is igazat adott a Médiatanácsnak.

...svg content...Fotó: NMHH
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Két esetben is intézkedett a cseh társhatóság, az RRTV a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jelzése nyomán amiatt, hogy az AMC és a Film Café csatornák nem a hazai korhatár-besorolásnak megfelelően sugároztak filmeket. Az RRTV felhívta az érintett médiaszolgáltatókat, hogy tegyenek eleget a szigorúbb magyar jogszabályi előírásoknak – derült ki az NMHH közleményéből.

A cseh társhatóság, az RRTV az AMC csatornán szeptember 20-án 15 óra17 perctől sugárzott „40 éves szűz”, valamint a Film Café műsorán október 13-án 14 óra 7 perctől vetített „A nagy fehér” című filmeket vizsgálta a Médiatanács jelzése nyomán. Mindkét filmet korhatárjelzés nélkül sugározták, holott a magyar szabályozás szerint mindkettőt a IV. kategóriába (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni. Soron kívül Nincs megállás az esküvők árának emelkedésében

Az RRTV igazat adott a Médiatanácsnak

A magyar médiahatóság ezért mindkét esetben a médiaszolgáltató felett joghatósággal rendelkező RRTV-hez fordult, amely felhívta az érintett csatornákat, hogy tegyenek eleget a cseh törvényi előírásoknál szigorúbb magyar előírásoknak, különösen a korhatárkategória-jelzések használata tekintetében. A „Kanapéhuszárok” november 24-én és december 1-jén sugárzott epizódjai miatt indult eljárás indult az RTL-lel szemben. A III. korhatári kategóriába sorolt műsorban azt láthatják a nézők, hogy mások hogyan tévéznek, azaz az egyes műsorszámokra milyen reakciókat adnak. A tényállás teljes körű tisztázása érdekében a Médiatanács nyilatkozattételre hívta fel az RTL-t.

A Médiatanács két olyan eljárásban is határozatot hozott, amelyek tárgya a szerződéses vállalások teljesítésének valamilyen hiányossága volt. A Jászberény 97,7 MHz-en sugárzó Trió Rádió november 4–10. között nem tett közzé megfelelő mennyiségű közszolgálati, illetve a helyi közélettel foglalkozó, és a mindennapi életet segítő műsorszámot, valamint a vállaltnál kevesebb hírműsorszámot és szöveges tartalmat sugárzott.

Emiatt a Médiatanács 50 ezer forint bírságot rótt ki a rádióra, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte. A Rádió 1 Sopron 94,1 MHz október 4–10. közötti műsorhetének vizsgálatából az derült ki, hogy az adó a vizsgált időszakban nem tett közzé a szerződéses vállalásának megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, illetve magyar zenei művet. Emiatt a médiaszolgáltató 40 ezer forint bírságot kapott, emellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a rádiót a Médiatanács.

Több mint 20 hajó égett porrá Horvátországban egy kikötőtűzben (fotók)

Nagy tűzvész pusztított Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében, aminek következtében több mint 20 hajó semmisült meg.