Hatalmas drágulás várható a csokoládéknál, történelmi csúcson a kakaó világpiaci ára
A rég nem látott szárazság megtette a hatását: a csokoládé alapanyagából jelentősen kevesebb termett, ami az árakat is brutális mértékben felhajtja.
A BBC értesülései szerint az El Niño éghajlati jelenség által hozott meglepően száraz időszak minden terményre negatív hatással volt, így a csokoládé alapanyaga sem maradt ki a sorból. Mivel pedig az éghajlati jelenség Nyugat-Afrikát sújtja, mely régió felelős a globális kínálat jelentős részéért, jelentős drágulásra lehet készülni.
A kakaó ára a New York-i árupiacon csütörtökön új történelmi csúcsot ért el, tonnánként 5874 dollárt (2,1 millió forint) kértek el érte, ezzel pedig a csokoládégyártás kulcsfontosságú alapanyagának ára tavaly év eleje óta nagyjából megduplázódott. S ahogy mindig, ezúttal is a fogyasztók fogják megfizetni ezt a jelentős áremelkedést.
Noha a boltokban várhatóan brutális mértékben drágulnak majd a csokoládék, a csokoládégyártók eközben saját profitjuk miatt aggódnak. Csütörtökön a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Hershey például aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy „a történelmi kakaóárak várhatóan korlátozzák az idei nyereségnövekedést”. Michele Buck vezérigazgató is megszólalt, aki nem kívánta konkrétan kimondani, hogy a fogyasztók fogják megfizetni az alapanyag drágulását, csak homályosan utalt rá:
A Hershey mindezt a december 31-ével zárult három hónapra vonatkozó pénzügyi eredményeinek ismertetésekor közölte: az eredménybeszámolóban közölt adatok alapján az elmúlt pénzügyi negyedévben az eladások 6,6 százalékkal csökkentek, mivel az infláció sújtotta fogyasztók visszafogták az édességekre fordított kiadásaikat.