Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
385,53 Ft
Font
449,29 Ft
Bitcoin
65,767 $

Beomlott egy aranybánya Maliban, több mint 70-en meghaltak

Már több mint 70 áldozata van annak a bányaomlásnak, ami Maliban történt, és nem ez az első ilyen eset.

...svg content...Fotó: Unsplash/Sergey Pesterev
Afrika

Hujber Dávid

Szerkesztő

Több mint 70-en vesztették életüket Mali délnyugati részén, miután az elmúlt héten beomlott egy aranybánya. A baleset következtében sokan azonnal meghalhattak, és amikor a föld elkezdett remegni, 200-nál is több aranybányász volt az érintett területen. Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a pénteken bekövetkezett beomlást, és időközben 70 fölé nőtt az áldozatok száma.

A minisztérium felszólította a bányászokat és a térségben élő közösségeket, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat, és ők is mélységesen sajnálják a történteket. Megjegyezték, hiába tanácsolták korábban többször is, mit ne tegyenek a helyiek, ezeket nem fogadták meg, és tragédia lett belőle. A mali kormány szintén a legmélyebb részvétét fejeztek ki a gyászoló családoknak, akik ugyancsak arra kérik az embereket, hogy tartsák be az előírásokat, és kizárólag az aranymosásra kijelölt területeken belül dolgozzanak. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

Afrika harmadik legnagyobb aranytermelője Mali, ahol gyakoriak az ehhez hasonló balesetek, különösen a távoli területeken, ahol nem sok szabályt tartanak be. Az Al Jazeera azt írja, a kisipari, informális bányászokat gyakran vádolják azzal, hogy figyelmen kívül hagyják a biztonsági intézkedéseket, különösen az említett távolabbi területeken.

Az arany továbbra is messze Mali legfontosabb exportcikke, mely 2021-ben a teljes export több mint 80%-át tette ki. A lakosság több mint 10%-a, vagyis több mint 2 millió ember függ ettől az ágazattól. Az ország 2022-ben 72,2 tonna aranyat termelt, ami ugyancsak megmutatja, mekkora mennyiségről van szó. Ugyanakkor az aranybányászat veszélyes a Száhel-övezetben, és az emberi jogi szervezetek nem egyszer ítélték el a gyermekmunka alkalmazását.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Megint gázolt a vonat, most Pátrohán

Ezúttal Pátrohán gázolt a vonat, melynek körülményei egyelőre nem tisztázottak, de ez már a sokadik ilyen eset rövid időn belül.

3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Húsz perc híján négy órán át tartott Robert Fico operációja az ellene elkövetett merénylet miatt, és most már csak a szervezetén múlik, hogyan sikerül megküzdeni a sérüléseivel.