Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,74 Ft
Euró
399,23 Ft
Font
476,02 Ft
Bitcoin
62,281 $

Mára jelentősen lecsökkent a hazai kisüzemi sörfőzdék száma, de ami van, az épp elég

Több mint 100 milliárd dollár a kézműves sörök világpiaci értéke, és ez az összeg tíz éven belül háromszorosára is nőhet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Amerikai Sörfőzők Szövetségének definíciója alapján három tényezőből vezethető le a kézműves sörfőzde fogalma: legfeljebb 702 liter sört gyárt egy évben, túlnyomóan tradicionális alapanyagokat használ, és a termelésben részt nem vevő alkoholipari szereplők tulajdonrésze nem magasabb mint 25% – erről Fetter Bálint beszélt bővebben az InfoRádióban.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior elemzője szerint ezek alapján egy független, lokális ismertséggel rendelkező főzde képe rajzolódhat ki, amely nem rendelkezik túl nagy marketing kerettel, így ritkán tesz szert globális ismertségre. Ezt követően azzal folytatta, 2016-ban a világszerte működő 19 ezer sörfőzdéből 17 700 volt kézműves. Soron kívül Megszólalt a tragikus balesetet szenvedett Sallai Nóra férje

A legtöbb, közel ötezer az Amerikai Egyesült Államokban működött, míg Európában az Egyesült Királyságban megközelítőleg 1600. „A kontinensen a 2015-től 2020-ig terjedő időszakban a kisüzemi főzdék száma megduplázódott” – tette hozzá. Majd kiemelte: „2022-ben a globális kézművessör-piac értéke megközelítőleg 103 milliárd dollárt tett ki, és 2032-re várhatóan 282 milliárd dollár lehet a szegmens értéke, tehát további bővülés várható”.

De az elemző arra is kitért, Magyarországon a rendszerváltozást követően jelentek meg nagyobb számban kisüzemi sörfőzdék, nagyjából 400. Ám ez a szám mára jelentősen lecsökkent, mivel a 90-es években több meglehetősen hamar tönkrement – írja az Infostart. Az Oeconomus.hu szerint Fetter Bálint azt is elmondta:

„A 90-es években létrejövő, közel 400 kisüzemi sörfőzde jelenléte indokolatlan hosszabb távon, hiszen Magyarországon nem mutatkozik ekkora igény az általuk kínált termékekre. (…) Azt hiszem, aki képes 4-5 féle jó sört készíteni, az egy szűkebb termékpalettával a piacon tud maradni, nem szorul rá kísérletezésre”. Mint mondta, a Magyarországon jelenleg üzemelő, nagyjából 80 kézműves sörfőzde bőven elegendő.