Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
357,36 Ft
Euró
387,34 Ft
Font
454,35 Ft
Bitcoin
68,266 $

Gigantikus dinoszauruszfajt fedeztek fel a szakértők Amerikában

Úgy tűnik, még a „dinoszauruszok királyánál” is nagyobb volt.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy január 11-én publikált tanulmányból derült ki, hogy egy gigantikus dinoszauruszfajt fedeztek fel az amerikai Új-Mexikó államban – írja a 24.hu a LiveScience-re hivatkozva. Kiemelik, az újonnan leírt őshüllő a híres T. rex legközelebbi ismert rokona, a szakértőktől pedig a Tyrannosaurus mcraeensis nevet kapta.

A cikk alapján a dinoszaurusz több szempontól is rászolgált a nevére. Egyrészt, a fent említett két állat annyira hasonlít egymásra, hogy amikor 1983-ban rábukkantak a T. mcraeensis koponyájára, T. rex maradványként azonosították. Az új vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy különböző fajokról van szó. Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: megtalálták a 28 éves fiatal nő holttestét

De az eredményekből arra is fény derült, hogy a T. mcraeensis 3-5 millió évvel korábban jelent meg a Földön, mint a T. rex, egyúttal a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy még a „dinoszauruszok királyánál” is nagyobb volt: a vizsgált példány mintegy 12 méter hosszú volt, de könnyen lehet, hogy a faj más tagjai ennél is hatalmasabbra nőttek.

„Nem lehetetlen, hogy ez így volt” – jegyezte meg Nick Longrich, a tanulmány társszerzője, a brit Bath Egyetem paleontológusa. De a cikkben arra is kitérnek, a T. mcraeensis legszembetűnőbb megkülönböztető jegye a T. rextől az, hogy alsó állkapcsa sokkal keskenyebb és ívesebb, valamint több foga is van.

Longrich szerint ha a két állat egy időben élt volna a Földön, „valószínűleg eléggé kiegyenlítettek” lettek volna az erőviszonyok, ha harcra kerül sor. Az viszont gyanítható, hogy a T. mcraeensis korának csúcsragadozója volt, s a mai Észak-, illetve Közép-Amerika térségében élhetett. Emellett a tanulmány egy másik társszerzője, Spencer Lucas úgy véli, „még sok új dinoszaurusz felfedezése várat magára”.