Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,037 $

Visszaállíthatják a kötelező sorkatonai szolgálatot Szerbiában?

Már javában folynak az egyeztetések az ügyben, miután a szerb hadsereg vezérkara kezdeményezte a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását.

...svg content...Fotó: Depositphotos
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az MTI jelentése szerint a szerb védelmi minisztérium friss közleményéből derült ki, hogy a vezérkar meglátása szerint a szerb hadsereg védelmi erejének növelése érdekében az aktív és a tartalékos állomány utánpótlására és fiatalítására van szükség, ezt pedig a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével lehetne a leghatékonyabban elérni.

A vezérkar kezdeményezése alapján a kötelező szolgálatnak 4 hónapig kellene tartania, ezt pedig már továbbították is a köztársasági elnöknek, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is. Mielőtt megtették a javaslatot, a katonai vezetés felmérte Szerbiának mint katonailag semleges országnak az általános biztonsági helyzetét és azokat a kihívásokat, amelyekkel potenciálisan szembesülhet. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Ugyanakkor a javaslat nem érte meglepetésként a kormányt, hiszen Milos Vucevic védelmi miniszter már korábban a belgrádi Happy Televízióban is beszélt arról, hogy kezdeményezni fogják a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetését. A tárcavezető akkor kijelentette, valójában nem is kellene ismét bevezetni a sorkatonai szolgálatot, mert az soha nem szűnt meg, „csak felfüggesztették”, ezért ezt a felfüggesztést kellene visszavonni.

A javaslatot azzal indokolta, hogy szükség lenne a katonai állomány feltöltésére, ugyanis már 13 éve nincs kötelező sorkatonaság, ebből következően a tartalékos állomány is hiányos és elöregedett. Ennek kapcsán megjegyezte, az intézkedés nem egyik pillanatról a másikra történik majd, előtte széles körű társadalmi párbeszédet tartanának róla, és leghamarabb 2025-ben vagy 2026-ban lehetne bevezetni a kötelező, négy hónapig tartó szolgálatot.

Milos Vucevic fontosnak tartotta hangsúlyozni, Szerbia nem készül háborúra vagy bármilyen katonai összetűzésre, de egy ország békéjét és stabilitását biztosítania kell a hadseregnek, és minél erősebb a hadsereg, annál erősebb az ország. Mint ismert, a kötelező sorkatonai szolgálatot még 2010-ben függesztették fel Szerbiában.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.