Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,88 Ft
Euró
387,86 Ft
Font
450,50 Ft
Bitcoin
62,971 $

300 embert mentettek ki az árvízből Ausztráliában

Rengetegen a háztetőkre menekültek a heves áradások elől.

Fotó: MTI/EPA/AAP/Joshua Prieto
Ausztrália és Óceánia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP jelentése szerint az ausztrál hatóságok több mint 300 embert mentettek ki az árvízből Ausztrália északkeleti részén. A helyi hatóságok hétfői beszámolói szerint megállás nélkül azon dolgoztak, hogy mindenkit kimenekítsenek az elárasztott területekről, sok lakos pedig a háztetőkre volt kénytelen kapaszkodni.

A hirtelen jött és masszív áradás miatt hétfőn lezárták Cairns repülőterét, a hatóságok pedig attól tartanak, hogy a 160 ezres lakosú város elveszíti hozzáférését az ivóvízhez. Noha hétfőre Cairnsben enyhült az esőzés mértéke, a közeli Port Douglasban, Daintree-ben, Cooktownban, Wujal Wujalban és Hope Vale-ben az egyik legmagasabb szintű időjárási figyelmeztetést adták ki, hangsúlyozva, hogy további heves esőzésekre lehet számítani. Soron kívül Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

Queensland állam rendőrfőnöke, Katarina Carroll „teljesen pusztítónak” nevezte az áradást, kiemelve, hogy nagy kihívást jelentett számukra, hogy kimenekítsék a több mint 300 bajba jutott lakost, ám végül sikerrel jártak. Carroll azt is megosztotta, sem súlyos sérülés, sem pedig haláleset nem történt az ítéletidő következtében.

A tisztviselők közlése szerint mind a 300 kimenekített lakost helikopterrel evakuálják Wujal Wujal közösségből, ahol kilenc felnőtt és egy 7 éves gyermek órákat töltött az éjszaka folyamán egy kórház tetején.

A 2-es kategóriájú trópusi ciklon szerdán haladt el Wujal Wujal közelében, s bár a heves szél nem okozott jelentősebb károkat, a csapadék annál inkább: utak és vasútvonalak váltak járhatatlanná, számos közösség elszigetelődött a külvilágtól, s legkevesebb 14 ezer háztartás és vállalkozás volt áram nélkül hétfőn.