18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,031 $

8 év börtönt kapott a Nánási úti gyilkosság vádlottja

Olyan súlyos sérüléseket okozott vadászkésével haragosának, hogy a kiérkező mentők sem tudták volna megmenteni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Egor Myznik
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú nem jogerős ítéletével nyolc év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, akit emberölés bűntettével vádolt az ügyészség. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az idő múlásával fokozódott a feszültség a felek között

Az ítélet szerint a terhelt 2020. május 18-tól a sértett által üzemeltett vendégház egyik lakásában lakott. Kettejük között már a beköltözéstől kezdve elszámolási vita volt a lakáshasználati díj és az azért nyújtott szolgáltatás pontos tartalma miatt. A vádlott 2021 júniusát követően nem fizette a lakás használati díját, ezért a sértett az év júliusa és novembere között legalább 6 alkalommal felszólította őt arra, hogy szállítsa el onnan a személyes tárgyait, mert megszűnt a lakáshasználati joga. A felszólításokat a vádlott rendre figyelmen kívül hagyta, ugyanakkor birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a sértettel szemben, továbbá a felek kölcsönösen rendőrségi feljelentést is tettek egymás ellen. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Mikor a korábban a vádlott által lakott lakásban felújítási munkák kezdődtek, a sértett a lakásban hátrahagyott tárgyakat egy zárható raktárban helyezte el. Ez az intézkedés a két férfi között további konfliktusokhoz vezetett, amelyek miatt több rendőri intézkedésre is sor került.

Ilyen előzmények után a vádlott 2021. december 3-án a késő délutáni órákban megjelent az ingatlannál, ahol egy vadászkéssel felfeszítette először a ház, majd a lakás bejárati ajtaját. Ezt észlelve a sértett telefonon bejelentést tett a rendőrségen, majd maga is megjelent az ingatlannál, ahol immár tettlegességig fajuló szóváltás alakult ki kettejük között. A nála lévő vadászkéssel legalább közepes erővel egy-egy alkalommal a hasán, a bal vállán és a bal kéz fején megszúrta a kezeivel védekezni próbáló sértettet, aki a hasát ért szúrás következtében még a helyszínen életét vesztette. Életét a kiérkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

Bűnösnek mondták ki a vádlottat

A lefolytatott bizonyítási eljárás során a bíróság a vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, amelynek büntetési tétele öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés. A büntetés középmértéke tíz év, amelytől a bíróság a kiemelkedően sok enyhítő körülményre figyelemmel két évvel eltért. Ezen enyhítő körülmények között említendő a vádlott idősebb kora, büntetlen előélete és tartós betegsége.

Fokozottan vette figyelembe a bíróság azt, hogy a férfi a tettét őszintén megbánta és a sértett hozzátartozói felé is bocsánatkéréssel élt. Csekély mértékű enyhítő körülménynek tekintette a bíróság az időmúlást, a férfi személyiségzavarát, valamint azt is, hogy a cselekményhez a két férfi között hosszú ideje meglévő konfliktus is hozzájárult. Súlyosító körülmény volt a sértett idős kora.

Az ítélet ellen az ügyész – anyagi jogszabálysértés miatt – súlyosítás érdekében, míg a vádlott és védője elsősorban téves jogi minősítés, másodsorban pedig enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. Az ügyészi indítvánnyal egyezően a bíróság a vádlott bűnügyi felügyeletét fenntartotta. E végzést az érdekeltek tudomásul vették, így az végleges.