Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
364,02 Ft
Euró
394,27 Ft
Font
466,24 Ft
Bitcoin
56,647 $

Végre elvonul az eső, vasárnap már több helyen is előbukkan a nap

Keleten azonban még borús maradhat az idő.

...svg content...Fotó: unsplash
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig: A hidegfront felhőzete és csapadékzónája fokozatosan kelet felé elvonul, mögötte már nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Nagyobb mértékben viszont csak a hajnali, reggeli óráktól valószínű felhőzetcsökkenés. Vasárnap napközben általában napos idő várható gomolyfelhőkkel, de a keleti határ közelében végig borult marad az ég.

Kezdetben még sokfelé várható eső, zápor, melyet nyugat felől átmenetileg havas eső, havazás válthat fel, este a legtöbb helyen csökken a csapadékhajlam. Éjszaka és vasárnap nappal már csak északkeleten fordulhat elő havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati irányú szelet nagy területen élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik. Vasárnap este veszít erejéből a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és 0 fok között alakul, de a nyugati és északkeleti hófödte, szélvédett, kevésbé felhős tájakon több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +3 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában: Európa nyugati partjai fölött Skandinávia irányába egy hosszan elnyúló, köztes magasnyomás helyezkedik el, ami miatt arrafelé többnyire száraz az idő. A kontinens belseje fölött egy nagy kiterjedésű ciklonrendszer található, melynek egyik középpontja a Kelet-európai-síkság, a másik pedig Észak-Olaszország fölött található. A kettő közötti terület fölött egy hullámzó, éles frontálzóna húzódik, borult, csapadékos időjárást okozva.

Az Alpok, Németország, Csehország és a Kárpátok térségében nagy területen havazott, síkvidéken többfelé 20-30, a hegyekben ezt meghaladó mennyiségű friss hó hullott. Ettől délre inkább eső, illetve vegyes halmazállapot volt a jellemző. Európa északi felét igen hideg, légtömeg tölti ki, nagy területen napközben is fagyott.

Délebbre a Földközi-tenger térségében ugyanakkor szokatlanul enyhe az idő, sokfelé mértek +20 fok feletti maximumokat, de éjszaka sem csökkent +10 fok alá a hőmérséklet! Jelentős tehát a hőmérsékleti kontraszt. Vasárnap estig a Kárpát-medence térsége fokozatosan a frontálzóna hátoldalára kerül, így még hidegebbre fordul az idő, szombaton az esőt helyenként havazás válthatja, vasárnaptól viszont szárazabbra fordul az idő.

MTI
    

Egymás megműtésére is képesek a hangyák, antibiotikummal gyógyítanak

Persze nem úgy kell elképzelni, mint az embereknél, viszont egyetlen másik fajnál sem találkoztak még hasonlóval.

Egy eltűnt 16 éves lányt keresnek, életjele sem ad magáról

Eltűnése óta életjelet sem ad magáról az a 16 éves lány, akinek július 6-án veszett nyoma 12 óra körül Dióskálról. Ismeretlen helyre távozott, és jelenleg nem tudni, hol van, mit csinál, kik veszik körbe.