Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,91 Ft
Euró
385,31 Ft
Font
448,79 Ft
Bitcoin
64,387 $

Egy országban különösen rosszul alakul a nyugdíjasok helyzete

Egy kutatás egyenesen a világ egyik legrosszabbjának tartja az ottani szisztémát.

...svg content...Fotó: Unsplash
Dél-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A novekedes.hu cikke szerint egy európai országban, Luxemburgban kapják a legtöbb nyugdíjat az idősek, ám nemzetközi kutatások szerint a legjobb nyugdíjrendszer nem feltétlenül az, amelyik a legtöbb pénzt adja az időseknek. Ugyanis amikor a különféle nyugdíjrendszereket egymáshoz mérik az elemzők, a pénzösszegek átlagos nagyságán túl egy sor másik tényezőt is vizsgálni szoktak: például hogy mennyire fenntartható a rendszer.

A Mercer üzleti tanácsadó cég nemrég a világ 47 nyugdíjrendszerét rangsorolta: több mint 50 mutató mentén vizsgálódtak, amely által arra jutottak, hogy Hollandiának van a legjobb nyugdíjrendszere (az állami nyugdíjból, a foglalkoztatói nyugdíjból és az önkéntes magánnyugdíjból tevődik össze az az összeg, amelyet végül kézhez kapnak az idősek). A listán második helyen végzett Izland, amelyet harmadikként Dánia követ, de a top10-be egyebek mellett Izrael, Ausztrália, Finnország és Szingapúr is bekerült. Soron kívül Információk jelentek meg Robert Fico merénylőjéről

Míg a rangsor végén India, a Fülöp-szigetek és Argentína áll. Utóbbit illetően pedig valóban aggasztó a helyzet, egy idős asszony, a 85 éves Paulina Najnudel is erről számolt be az AP riporterének. Mint mondta, még a lakbért és a napi kiadásait sem tudja kifizetni, nem beszélve az élelmiszerről. Elmondása szerint két gyermeke van, akik rendszeresen kisegítik őt anyagilag. „Nem szégyellem a helyzetem, de igazán elszomorít, hisz annyi éven át keményen dolgoztunk” – fogalmazott.

Az AP hozzáteszi, sokáig Argentína rendelkezett Dél-Amerika egyik legfejlettebb nyugdíjrendszerével, ahol a nyugdíjak a bérek és a beszedett adók alapján emelkedtek, azonban az utóbbi években rohamosan romlottak az állapotok. A nyugdíjak 2022 januárja és 2023 márciusa között például 72,5%-kal nőttek, ám hiába, ugyanebben az időszakban az árak több mint a duplájára ugrottak.

A Focus Market argentin tanácsadó cég tanulmánya alapján az évek óta tartó magas infláció után az argentin minimálnyugdíj dollárban mérve az egyik legalacsonyabb lett a régióban. Ahogy fentebb már megemlítettük, a Mercer kutatása egyenesen a világ egyik legrosszabbjának tartja az itteni szisztémát. „A minimálnyugdíj még az alapvető dolgokra sem elég” – mesélik egy nyugdíjasközpontban. Eugenio Semino, az idősek jogainak védelméért felelős ombudsmani hivatal vezetője szerint humanitárius válsághelyzet alakult ki.

Már most tudni, körülbelül milyen büntetésre számíthat Robert Fico merénylője

Miközben Robert Fico élet-halál között lebeg a merénylet miatt, már tudni, milyen büntetésre számíthat a merénylője.

Információk jelentek meg Robert Fico merénylőjéről

Tekintve, hogy egy idős férfi követte el a Robert Fico elleni merényletet, igen csekély a valószínűsége annak, hogy élhet még szabad életet ebben a világban.