Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,95 Ft
Euró
385,23 Ft
Font
451,18 Ft
Bitcoin
69,755 $

Parragh László határozottan üzent: Tönkretette a jegybank a következő tíz évünket

Parragh László azon a véleményen van, hogy a jegybank a döntéseivel tönkretette a következő 10 évet.

...svg content...Fotó: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított térségi irodájának átadásán Esztergomban 2023. október 17-én. MTI/Bodnár Boglárka
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Indexnek nyilatkozva beszélt arról, hogy szerinte a jegybank a lépéseivel tönkretette a következő 10 évet. Parragh László mélységesen csalódott amiatt, hogy a jegybank 0,75 százalékponttal csökkentette az alapkamatot.

Úgy véli, ennél jóval nagyobb kamatcsökkentést is elbírta volna a forint árfolyama, és a mostani, kisebb mértékű csökkentéssel újra pozitív reálkamat-időszak lesz, ami pedig káros hatással van a gazdaságra.

Az ATV Parragh kapcsán megjegyezte, a szakember szerint ez a lépés csökkenti a fogyasztást és a kereskedelem erősödését. „Ez pedig azért is fontos, mert Magyarországon a fogyasztást és nem a munkát terhelő adók vannak túlsúlyban. Így ha nincs fogyasztás, nehezebben érhető el a költségvetési egyensúly.”

Az MNB-t ebben az értelemben szűk látókörűnek tartja, de úgy is fogalmazhatott volna, csőlátású. Parragh a jelenlegi helyzetben azt látja, ha ciklusban – 3-4 éves időtávon – vizsgálja meg a jegybanki döntéseket, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher.

Ez azt is jelenti, hogy ekkora összeggel drágul az állam finanszírozási igénye, és ebben a fogyasztási problémák még benne sincsenek. „Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egyévnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek.”

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Fontos újítás lendíthet nagyot a magyar egészségügy helyzetén

A kormány júliustól teljeskörűen bevezeti az új betegút-menedzselő rendszert, amely lehetővé teszi a páciensek számára, hogy maguk jelölhessék ki az orvosi vizsgálatok időpontját.