Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,93 Ft
Euró
386,66 Ft
Font
450,74 Ft
Bitcoin
65,407 $

Valaki 950 millió forintot fizetett egyetlen üveg skót whiskyért

Ezzel pedig aukciós rekordot is döntött a vásárlás.

...svg content...Fotó: Unsplash/Dylan de Jonge A kép illusztráció.
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Macallan Adami 1926 skót whisky szombaton nem kevesebb, mint 2,2 millió fontért (948,7 millió forint) kelt el a londoni Sotheby’s árverésén, ezzel pedig a világ „legkeresettebbjeként” emlegetett skót whisky lett a világ legdrágábban elkelt tétele egy üveg bor vagy szeszes ital árverésén.

A The Macallan 1926-ból mindössze 40 palackot palackoztak 1986-ban, miután 60 évig sherry hordóban érlelték. A palackok közül tizenkettőnek, köztük a szombaton elkelt palacknak is Valerio Adami olasz festőművész tervezte a címkéjét. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

Egy másik, ugyanebből a hordóból származó palackot a Sotheby’s 2019-ben csaknem 1,5 millió fontért adott el, ami egészen szombatig rekordnak számított borok vagy szeszes italok esetében.

Az üvegért olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy jóformán tényleges harc indult érte: telefonon és a teremben is egyaránt licitháború alakult ki a leendő vevők között. Jonny Fowle, a Sotheby’s szeszes italokért felelős globális vezetője rámutatott, nem véletlen, hogy ennyien meg akarták szerezni:

„A Macallan 1926 az a whisky, amelyet minden aukciósház el akar adni, és minden gyűjtő birtokolni akar.”

A szakértő hozzátette, úgy véli, a rekordot jelentő eladás „az egész whisky-iparág számára nagy jelentőségű”. A szombaton eladott palack az első, amelyet a lepárlóüzem az árverés előtt felújított: a folyamat során kicserélték a parafát és új ragasztót ragasztottak az üveg címkéinek sarkaira.

És hogy milyen egy közel egymilliárd forintos whisky? A Macallan Master Whisky Maker Kirsteen Campbell, aki a felújítás során beleszagolt a nedűbe, azt mondta, hogy „gazdag sötét gyümölcsök, fekete cseresznyekompót mellett ragacsos datolya, majd intenzív, édes, antik tölgyfa jegyeit” fedezte fel benne.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.