Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,244 $

A francia elnök egymilliárd eurót fordít az olvadó jégsapkák kutatására

Emmanuel Macron bejelentette, egymilliárd eurót szán a kutatásokra, ezzel együtt pedig mindenki mást is cselekvésre szólított fel.

...svg content...Fotó: Unsplash/Roxanne Desgagnés
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, Franciaország 2030-ig egymilliárd eurót fordít a sarkkutatásra, s még a Cop28 előtt cselekvésre szólított fel: közlése szerint a francia erőfeszítések élére egy új sarkkutató hajó áll majd, Franciaország pedig moratóriumot is szorgalmaz a sarkvidéki tengerfenék kiaknázására, melyhez eddig az Egyesült Királyság, Kanada, Brazília és 19 másik ország is csatlakozott.

A Guardian jelentése szerint Emmanuel Macron francia elnök az államfők és tudósok párizsi csúcstalálkozóján úgy fogalmazott: Soron kívül Eljött a nap, meghallgatja a bíróság Robert Fico merénylőjét

„Nem egy holnapra szóló fenyegetésről beszélünk, hanem egy olyanról, amely már most is jelen van és egyre gyorsul. A krioszféra átalakulásáról beszélünk, mely már most milliókat fenyeget, és a bolygó lakóinak milliárdjait fogja fenyegetni, többszörös közvetlen és közvetett következményekkel.”

A Föld sarkvidékeinek és gleccsereinek helyzete eddig is erősen foglalkoztatta a tudósokat, csakhogy miután a hőhullámok mindkét sarkon megszaporodtak, ráadásul arra is fényt derítettek, hogy ezek a hőhullámok rendszeresek, egyre nagyobb lett az aggodalom a szakértők körében is.

Az idei év pedig már most a legmelegebb a feljegyzések szerint, s valószínűleg a legmelegebb az elmúlt 100 ezer évben is (!), miközben az óceánok hőmérséklete olyan messze a normális érték felett van, hogy az az egyik tudós szavaival élve „elképesztően őrületes”.

Már beszélni is lehet Ficóval, de az állapota továbbra is súlyos

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota stabilizálódott a második, hosszadalmas műtét után, ám továbbra is súlyos az állapota.