Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Kiváló minőségű magyar libahúst és libamájat vásárolhatunk

Kiváló minőségű magyar libahúst és libamájat vásárolhatunk

Kiváló minőségű magyar libahúst és libamájat vásárolhatunk
Fotó: Libamájat dolgoznak fel az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. kiskunfélegyházi üzemében 2016. december 5-én. A víziszárnyas-termékeket előállító cég 805 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 402 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Azok, akik magyar libahúst és libamájat terveznek vásárolni, biztosan nem fognak csalódni.

A madárinflueza-járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a hízott liba felvásárlása és a vágás is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán közzétett körképe szerint a közelgő Márton napon kiváló minőségű magyar libahús és libamáj kerülhet a hazai fogyasztók tányérjára.

A cikk a videó után folytatódik

A madárinfluenza-járvány két, egymást követő hulláma miatt 2023 első felében az utóbbi évek legalacsonyabb mennyiségét állította elő a lúdágazat, az év második felében azonban ismét felfutóban van a termelés, így remélhetőleg a közelgő Márton napon sem lesz hiány a hazai libahúsból – írták.

A Lúdszövetség adatai szerint az év első kilenc hónapjában 15 ezer tonna élő libát vágtak le a vágóhidakon, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A körkép kitért arra, hogy noha az év során a takarmányárak némiképp csökkentek, a fogyasztók mégis az előző évinél magasabb árszinten találkozhatnak a libahússal és a libamájjal a boltokban.

A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. A hazai libahús termelésének jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben pedig Magyarország a világ élvonalába tartozik.

A Márton napi libafogyasztás évszázados hagyománya ma is él. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon nagy evés-ivást rendeztek elődeink, hogy a következő esztendőben is bőségben legyen részük – idézte föl a NAK.

(MTI)