Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,06 Ft
Euró
385,47 Ft
Font
449,12 Ft
Bitcoin
65,896 $

Kutatók rájöhettek az elhízás okára

Egy friss tanulmány nem kevesebbet állít, mint hogy megtalálták a sokak életét megnehezítő elhízás okát.

...svg content...Fotó: Unsplash/Fuu J
Orvostudomány

Kiss László

Szerkesztő

Ha hihetünk az Obesity című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményeinek, akkor az elhízás fő bűnösének nem más, mint a fruktóz tekinthető. Azonban ahogy azt az elhízással és fogyással kapcsolatos tanulmányok esetében már megszokhattuk, most sem minden fekete és fehér.

A fruktóz egy egyszerű cukor, vagy más néven gyümölcscukor, ami természetes módon megtalálható többek között a mézben, valamint különböző gyümölcsökben és zöldségekben is, tehát korántsem ez a legnagyobb kalóriaforrás, amelyet az ember jellemzően fogyaszt. A Coloradói Egyetem kutatója, Richard Johnson azonban úgy véli, a fruktóznak van egy másik mellékhatása is, nevezetesen növeli a vágyat, hogy többet és zsírosabb ételeket együnk. Soron kívül 3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

A kutatás megállapítása szerint egy kiegyensúlyozott étrend, amely tartalmaz fruktóztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, biztosan nem okoz problémát, ugyanis a gyümölcsökkel nehéz lesz túl sok fruktózt bevinni a szervezetbe, azonban más a helyzet a hozzáadott cukrot tartalmazó termékekkel.

Számos kockázata van az elhízásnak

Johnson és munkatársai tanulmányukban az elhízás számos különböző kockázati tényezőjének hatását vizsgálták, és azt találták, hogy a fruktóz anyagcseréje a szervezetben alacsonyabb ATP-szintet eredményez. Ez a vegyület nagy jelentőséggel bír a szervezetek anyagcseréje szempontjából.

Amikor az ATP szintje elég alacsony szintre csökken, a szervezet jelzi, hogy több „üzemanyagra” van szüksége. A mi „üzemanyagunk” a táplálék, így megfelelően alacsony ATP-szint esetén éhesnek érezzük magunkat.

Johnson szerint a fruktóz lehet a közös tényező számos hipotézisben és elméletben, amelyek az elhízáshoz vezető okokról szólnak, ugyanis a fruktóz elősegíti, hogy anyagcserénk „üres tank” üzemmódba kapcsoljon, ami miatt elveszítjük az étvágyunk feletti kontrollt, és zsíros ételek után sóvárgunk. Ez a folyamat akkor is beindul, amikor a szervezetnek még vannak energiatartalékai a már elraktározott zsírban.

A fruktóznak a szervezet anyagcseréjében betöltött szerepével kapcsolatos eddigi kutatások nagy része állatkísérleteken alapult, ezért Johnson csapata elismeri, hogy még sok munka áll előttük, amíg pontosan megismerhetjük az elhízás okának összes kulcsfontosságú tényezőjét.

Drámai módon győzte le a Paks a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében

Igazi kupadöntős hangulat fogadta a Ferencvárost és a Paksot a Puskás Arénában, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a Magyar Kupa döntőjére.

3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Húsz perc híján négy órán át tartott Robert Fico operációja az ellene elkövetett merénylet miatt, és most már csak a szervezetén múlik, hogyan sikerül megküzdeni a sérüléseivel.

Nem is gondolnánk, de ezek a dolgok hátráltathatják a fogyást

Ha észben tartunk néhány dolgot, és nem leszünk túl szigorúak magunkkal szemben, sikeres lehet a diétánk. Ehhez csak kitartás kell, illetve az, hogy megértsük, a nagy változásokhoz idő kell.