Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
357,71 Ft
Euró
386,40 Ft
Font
449,11 Ft
Bitcoin
61,759 $

Így néz ki most a megújuló Citadella, látványos részéhez érkeztek a munkálatok

Az ország egyik legszebb panorámájú pontja 2025-re nyerheti el új formáját.

Budapest, 2023. július 29. A Nemzeti Hauszmann Program (NHP) keretében megújul a Citadella a Gellért-hegy tetején. Jobb oldalon a Szabadság-szobor látható. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Friss képeket közöltek a felújítás alatt álló Citadelláról, amely több ütemben, mintegy 15 milliárd forintból újul meg. A kiemelt jelentőségű beruházásról a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán számoltak be:

„Szakembereink mára befejezték a keleti erődfal, az ágyútorony külső és belső homlokzatának, valamint a lődomb rézsűinek tisztítását, javítását és konzerválását, így már közel 6300 négyzetméternyi felületet újítottunk meg. A falrendszert borító süttői fehérmészköveket, illetve a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket kőrestaurátori felügyelet mellett egy speciális réteggel fedtük be, hogy tartósak legyenek, jobban ellenálljanak az időjárás viszontagságainak.” Soron kívül Szijjártó Péter már „nagyon szeretne túl lenni” a Paks2-n

„Az újjászületés egyik leglátványosabb elemeként megnyitottuk a falakat az északi és a déli oldalon, valamint az ágyútoronyál. A Szabadság-szobor mögött pedig egy látványos lépcsősort alakítunk ki, melyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába.”

„A falak átvágásával az a célunk, hogy ténylegesen kinyissuk a Citadellát a nagyközönség előtt, ne csak szimbolikusan tegyük szabadabbá a korábban zárt erődítményt. Megkezdtük az ágyútorony kilátóteraszának építését, ahonnan a Citadellára látogató turisták Budapest páratlan szépségű panorámájában gyönyörködhetnek a jövőben.”

„A terasz falán láthatóvá teszünk egy 1945 februárjában keletkezett repeszgránát vágta háborús sérülést. A tucatnyi kőelemre kiterjedő belövést szakszerűen távolítjuk el eredeti helyéről, hogy a megfelelő vizsgálatok és konzerválást követően újra be tudjuk mutatni a második világháború szomorú mementójaként. Az értékmentő beavatkozást a Rondella új kiállítóterének építése miatt végezzük el.”

„A Gellért-hegy csúcsán, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. A fejlesztés eredményeként a Citadella zöldfelületét a másfélszeresére, 20.000 négyzetméterre növeljük, az erődfalon belül egy új, 6.000 négyzetméteres közparkot, a nyugati ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást hozunk létre” – közölték.