Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,19 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
449,39 Ft
Bitcoin
64,126 $

India legfelsőbb bírósága elutasította az azonos neműek házasságának jogi elismerését

A bíróság közlése szerint „ez meghaladja a hatáskörét”.

...svg content...Fotó: Unsplash/Alexander Grey
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint India legfelsőbb bírósága elutasította az azonos neműek házasságának jogi elismerését, arra hivatkozva, hogy „ez meghaladja hatáskörét”, hangsúlyozva, hogy az ügyben a parlamentnek kell döntenie, ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a homoszexuális kapcsolatoknak nem szabadna hátrányos megkülönböztetéssel szembenézniük az állam részéről.

E döntés pedig hatalmas csalódás az indiai LMBTQ-közösség számára, akik abban reménykedtek, hogy a legfelsőbb bíróság bírái ezúttal elismerik a házassági egyenlőséghez való alkotmányos jogukat. A téma még mindig rendkívül vitatott Indiában, amit a legfelsőbb bíróságon is hangoztattak. Soron kívül Életveszélyes állapotban van Robert Fico, mentőhelikopterrel szállították kórházba

A legfelsőbb bíróság öt bíróból álló ítélőtáblája, melyet India főbírája vezetett, közölte, hogy megosztottak a kérdésben, s végül négy külön ítéletet írt a testület: a bírák közül ketten támogatták az azonos neműek polgári házasságát, ám a többségi ítélet ellenük döntött.

Rohin Bhatt, az ügyet képviselő egyik ügyvéd a bírósági döntés után hangsúlyozta:

„Ma a bíróság megerősítette, hogy a homoszexuális állampolgárokat egy közömbös törvényhozás és egy közönyös végrehajtó hatalom fogja kitenni. Másodrangú állampolgárok vagyunk, bármennyi bírói közhely is állítja az ellenkezőjét. Dühösen és tiltakozva fogunk felemelkedni.”

Videót közöltek a Fico elleni merényletről, Orbán Viktor is reagált a lövöldözés hírére

Nyitrabányán lőttek rá a szlovák miniszterelnökre, a gyomrán és a mellkasán érhették a találatok.