Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,44 Ft
Euró
387,15 Ft
Font
451,32 Ft
Bitcoin
65,769 $

Egyre többször riasztják a mentőket, sokszor feleslegesen

Győrfi Pál elmondása szerint az sem ritka, hogy egy hőemelkedés miatt magukból kikelve követelnek mentőhelikoptert egyes emberek.

...svg content...Fotó: Facebook/Országos Mentőszolgálat
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak adott interjújában osztotta meg, ahogy telnek az évek, egyre többször riasztják a mentőket:

„Évről évre egyre többször riasztanak minket, a feladatszámunk folyamatosan növekszik, még ha csak néhány százalékkal is. Tényleg megérne egy tanulmányt, miként lehetséges az, hogy egy kevesebb mint tízmilliós ország lakosságának kilencedét-tizedét minden évben meg kell menteni.” Soron kívül Nyilatkozott a TEK Orbán Viktor védelméről a Robert Fico elleni merénylet után

Győrfi azt is elárulta, hogy az évi 1,25 millió esetből nem mindegyik igényel azonnali, életmentő beavatkozást, sőt: mikor egy mentőautó elindul egy címre, akkor még nem tudják, mi vár rájuk a helyszínen. Megjegyezte, a évente több mint 6000 közterületi újraélesztés történik, éppen ezért nem mindegy, mikor ér oda a mentő.

Amikor a riasztások megemelkedett számáról kérdezték, Győrfi úgy fogalmazott, ennek gyökere több tényező együttállásában, például a népegészségügyi problémákban is keresendő: rámutatott, Magyarországon magas a krónikus betegségben szenvedők aránya, akik esetében gyakorta szövődmények is fellépnek.

A másik oknak a demográfiai helyzetet nevezte meg, mondván, amelyik társadalomban magas az idősek aránya, ott többször van szükség mentőre. Úgy vélte, harmadrészt a szociológiai körülmények és az egészségkultúra is okozhatja az egyre emelkedő feladatszámot.

Győrfi Pál a fentiek kapcsán hangsúlyozta:

„A felmérések azt mutatják, hogy – és itt nem kizárólag magyar jelenségről van szó – az emberek nagy része sajnos nem ismeri a teste működését, sokan például előbb észreveszik, ha valami gond van a kocsijukkal, mint saját magukkal. A két végletet egyaránt megtapasztaljuk nap mint nap: előfordul, hogy 37.2-es hőemelkedés miatt ordítva követelik tőlünk a mentőhelikoptert, míg másszor stroke vagy infarktus esetén sem tartják szükségesnek mentőt hívni. A várakozás ilyenkor életveszélyes, mert az illető kicsúszhat abból az időablakból, amikor még lehetne rajta segíteni.”

Ugyanakkor Győrfi megjegyezte, szerencsés a helyzet abból a szempontból, hogy a 112-es hívószám mellett az ÉletMentő App is egyre elterjedtebb, ami a mentősök munkáját is megkönnyíti. Olyannyira, hogy az elmúlt időszakban meg tudták duplázni a sikeres újraélesztések számát, ami véleménye szerint a társadalom bevonásának, a kommunikáció új módszereinek és a Szív City applikációnak is köszönhető, melyet immáron több mint 50 ezer ember használ.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .