Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,55 Ft
Euró
387,61 Ft
Font
452,35 Ft
Bitcoin
66,550 $

Tudósok megtalálták a módját, hogyan lehetne utakat építeni a Holdon

Tudósok szerint a holdi por „megolvasztásával” szilárd utakat lehetne építeni a bolygón.

...svg content...Fotó: Unsplash/NASA
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Noha a Holdon nincs számunkra alkalmas levegő, a hőmérséklet tartomány pedig egészen extrém, 250 fokos, a tudósoknak mégsem ezek okozzák a legnagyobb fejtörést, hanem a por: a holdi élet kialakítása szempontjából ugyanis létfontosságú a táborok létrehozása, ám a por masszív akadályt jelent.

A holdi pornak ugyanis van egy olyan különleges tulajdonsága, hogy erodálja az űrruhákat, eltömíti a gépeket, zavarja a tudományos műszereket és megnehezíti a mozgást is. A szakértők azonban most előálltak egy lehetséges megoldással, bemutatva, hogy a holdi port egy óriási lencse segítségével meg lehet olvasztani, hogy szilárd utakat és leszállóhelyeket hozzanak létre.

Jens Günster professzor, a berlini Szövetségi Anyagkutató és -vizsgáló Intézet munkatársa, a lehetséges megoldásról szóló jelentés társszerzője a forradalminak tűnő megoldása kapcsán úgy fogalmazott:

„Azt gondolhatnánk: „Utak a Holdon, kinek van erre szüksége?” De valójában ez egyfajta nyomasztó igény. Nagyon laza anyagról van szó, nincs légkör, gyenge a gravitáció, így a por mindenhová eljut. Nemcsak a te felszerelésedet szennyezi, hanem más nemzetekét is. Senki sem örülne annak, ha egy másik rakéta porával borítanák be.”

A por már korábbi küldetéseket is akadályozott, például a Surveyor 3 űrhajót (amely az Apollo 12 leszállása során felvert por miatt sérült meg), éppen ezért e probléma megoldása prioritást élvez a NASA számára, melynek nem titkolt célja egy állandó holdi tábor létrehozása. Mivel pedig az építőanyagok Holdra történő túl drága lenne, nem hagyományos megoldásokra van szükség.

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig nagyon súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.