Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,09 Ft
Euró
388,09 Ft
Font
451,48 Ft
Bitcoin
63,208 $

A gyermekeket érintő cyberbullying veszélyeire figyelmeztet az NMHH

A magyar gyermekeknek és fiataloknak is volt már része online bántalmazásban, melyről érdemes mindenkinek tudnia.

Fotó: Unsplash/🇸🇮 Janko Ferlič
Smart

Borbély Fanni

Szerkesztő

Minden hatodik 15-16 éves gyereknek volt már része online bántalmazásban, ezért a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal tagjai kiemelten fontos témaként foglalkoztak a cyberbullying-kérdéskörével.

A cyberbullying gyermekekre gyakorolt negatív hatásai, valamint a jelenség elterjedtsége miatt a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ülésének résztvevői az online bántalmazással kapcsolatos legfontosabb kérdésekkel foglalkoztak. Soron kívül Itt a videó az adácsi vonatbalesetről, kamionnal hajtott a vonat elé

Számos aspektusból vizsgálták meg a jelenséget:

  • pontosan mi számít cyberbullyingnak;
  • milyen pszichológiai hatásai és jogi következményei lehetnek;
  • mit lehet tenni annak érdekében, hogy a gyermekek csökkentsék az online bántalmazással szembeni kitettségüket;
  • online bántalmazás elszenvedése esetén hová lehet fordulni segítségért.

Fel kell hívni a figyelmet a veszélyes jelenségre

A Kerekasztal tagjai az ülésen elhangzottak alapján arra a következtetésre jutottak, hogy fontos felhívni a fiatalok figyelmét a cyberbullying veszélyeire, ennek érdekében pedig indokolt megismertetni a gyermekeket az online bántalmazással kapcsolatos legfontosabb információkkal és tudnivalókkal közérthető, rendszerezett, a célcsoport számára is befogadható módon.

Az online bántalmazás mellett a tagok tárgyalták továbbá a gyermekek biztonságos internethasználatát elősegítő szülői felügyeleti alkalmazások témáját is. A Kerekasztal tagjai egyetértettek a szülői felügyeleti programok fontosságával, valamint azzal, hogy a szülők számára segítséget kell nyújtani a szülői felügyeleti alkalmazások közötti választásban.

A Kerekasztal ennek érdekében szükségesnek tartja azonosítani és a szülők számára összefoglalni azokat a szempontokat, amelyeknek a figyelembevételével kiválaszthatják a saját és a családjuk igényeihez legjobban igazodó szülői felügyeleti megoldást.

A Kerekasztal ülésén részt vevők a fentiek mellett tájékoztatást kaptak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaitól, hogy milyen lépések történtek a Hatóság és az Országos Rendőrfőkapitányság együttműködésének keretében a gyermekek szexuális kizsákmányolását rögzítő tartalmakat megjelenítő weboldalak elérhetetlenné tételét célzó küzdelem terén.

Szentkirályi szerint ámokfutás, elmebaj és káosz, amit Karácsony csinált

Szentkirályi Alexandra is egyre erősebb jelzőket használ Karácsony Gergely munkájának jellemzésekor, most épp a közlekedés kapcsán.